2012-10-06

SB&WF - Brewers Association-provning

Andreas med öl.
Under årets Stockholm Beer & Whisky Festival med Tasting Experience har Skandinaviska Ölskribenters Förening arrangerat ett antal programpunkter för sina medlemmar. Jag uppskattar verkligen det initiativet och gick på så många jag bara kunde.

Klockan 16:00 var det dags att avbryta springandet mellan montrar för att ta sig till pressrummet och höra vad utställaren Brewers Association hade att berätta, temat var det lite vaga ”USA-provning”. Om ni inte känner till organisationen så år det i korthet en sammanslutning för de mindre oberoende hantverks-bryggerierna i USA.

Jag hade faktiskt ingen aning om att ”BA” hade en fast representant i Europa, men det har de och han heter Andreas Fält, som tidigare bland annat drivit en ölimportfirma i Sverige. Han gjorde det han skulle och presenterade organisationen, dess mål arbete och medlemsvillkor. Historia och nuläge presenterades också kortfattat. Rent fysiskt jobbar han från Leeds, det är rätt optimalt för att kunna resa mellan olika delar av Europa och USA.

Tanken med provningen var att visa ett bredare spektrum av USA-öl än vad som är känt hos den vanlige ölkonsumenten, som oftast känner till de amerikanska extremt lätta råfruktsölen, men numera ibland också vet att det finns vansinnesbeska humlebomber.

Vad gäller intresset i Europa för amerikansk öl är det kraftigt växande. Som väl alla vet är Sverige och Skandinavien en stor marknad, men Storbritannien håller på att gå om i volym sett över hela branschen. Intresset från Spanien och Italien är explosivt, och Tyskland håller också på att vakna.

Diskussionerna fortsatte, men vi insåg att vi måste hinna med ölen också:
 • Oscar Blues Mama's Little Yella Pils var ren i doften med en liten brödig honungston. Söt och lite bananig smak. Visst, ingen dålig öl men jag ser inte riktigt varför vi skulle frakta den här över Atlanten, det är äl som gjörs minst lika bra här. 
 • Dogfish Head Tweason' Ale är en glutenfri öl med jordgubbar. Otroligt söt i doften fullproppad med jordgubbar. Saftig. Inet så söt i smaken och rätt frisk. Påminde om någon jordgubbsöl jag druckit tidigare. Vi var väl allmänt lite tvesksamma i rummet. 
 • Ska Modus Hoperandi har ju kommit in i det fasta sortimentet nyligen och Andreas var lite stolt över att den vunnit Systembolagets blindprovning över betydligt mer namnkunniga AIPA. Humla, kåda och tallbarr i diften. Kåda i den medelbeska smaken. Stor kropp. Lite träig humle i slutet. 
Vi pratade en del om marknadsandelar och BA-medlemmarna är nu uppe i 7 % av den amerikanska marknaden. Mycket av den ölen kommer från bryggpubar och är en extremt lokal företeelse. Men det växer fortfarande, och ingen vet väl riktigt hur det kommer att sluta.

Burkar var ett ämne som också diskuterades. Det är fortfarande omstritt bland många amerikanska ölnördar om det är en acceptabel förpackning, än mer så i UK. En intressant site att kolla på i ämnet är craftcans.com.
 • Odell Cuttroath Porter var nästa öl. Svart malt och torrhet i doften. Torr och rostad i smaken med elegant beska. Kort slut. Var delvis med för att visa att många amerikanska bryggerier (framför allt i nordost) satsar på trogna tolkningar av europeisk öl. 
 • Sist ut var Shipyard Smashed Pumpkin, alltså en pumpaöl kryddad med bland annat kanel och ingefära(?). Doftade kanel, smakade kladdiga pepparkakor. Någon i rummet mediterade över att man borde i Sverige etikettera om dem och sälja som julöl. Tja, vi har väl inte de kaneliga smakminnen som behövs för att få det här till en Halloween-öl? 
Allt som allt en mycket trevlig och givande provning som visade på en större bredd i USA än vad jag normalt tänker mig. Stort tack till Stockholm Beer för lokalen, till SPF för arrangemanget och till BA och Andreas för provningen.

Jag misstänker starkt att det här var exakt samma öl som sedan fanns i mässans ”American Craft Beer School” som hölls några timmar senare. Var det någon av er läsare som var med där?

5 kommentarer:

 1. Jag gick förbi utanför "american craft beer school" under fredagen. Såg inte vad de hade för öl, men det var bryggare närvarande från bryggerier som inte var med på vår provning i alla fall, bl a Flying Dog.

  SvaraRadera
 2. Hej hej Magnus!
  Tack för alla tips jag fick på ölsorter att prova under SB&WF! Appropå Brewers Association så tror det var där jag hittade ett väldigt spännande blåbärsöl. Självklart la jag inte namnet på minnet så jag hoppas du kan lista ut vad det var för trevlig öl jag stötte på. Olikt andra fruktöl jag provat så var den här betydligt mer kraftig i smaken mer åt en porter än åt ciderhållet som vissa andra fruktöler tenderar att vara. Provade du den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns listor över alla öl ute på nätet om du kollar runt. Jag gissar att du tänker på pumpaölets syster Shipyard Smashed Blueberry.

   Att det är just pumpa och blåbär som valts som smaksättare är ingen slump. Sydöstra USA anser att blåbär är deras nationalsmak, liksom pumpa är i sydväst. Hembryggare började experimentera med de smakerna för många år sedan i jakt på en amerikansk smakfamilj till skillnad från de traditionella öltyperna som alla är europeiska.

   Radera
  2. Tack så mycket!
   Känner igen flaskan när jag hittade en bild på den nu.
   Kanske blir till att beställa hem ett pack från systemet.

   Radera
  3. Det är nordöstra USA som tycker att blåbär är deras grej, om jag fattade det rätt. Jag borde ha lärt mig att hålla mig borta från väderstreck vid det här laget.

   Radera