2012-10-12

Windsor & Eton Republika

Ikväll blir det engelsk öl. Även om den här inte är traditionellt engelsk: Republika Pilsner Lager från Windsor & Eton är snarare an traditionell tjeckisk pilsner på 4,7 %. Den har bryggts med golvmältad malt, tjeckisk jäst och hela Saaz-kottar.

Den ingår som en del av ett mixpack från Pilsnergubbarna, mer om det i ett separat inlägg.

Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt. Det blir lite rester kvar på glaset när set sjunker ner.

Doften startar med mineraler (kalk), det finns en mycket lätt orenhet någonstans i den. Gaska söt. Lite margarin. Torkade blommor. Mjuk lätt beska, kanske lite för lätt.

Smaken är söt-besk med lite smör. Frisk med fina malttoner, det är lite som att dofta i en säck pilsnermalt utan att för den skull bli vörtigt. Det finns också färska blommor. Ren beska, mjuk men växande samt lite brittiskt kakig malt och lite gröna växter/blommor. Lite Saaz-karaktär med örter och lite jord. Trädsav och mjuk beska i slutet.

Kolsyran är kraftig, men de små bubblorna är mycket kortlivade. Vätskan är lätt.

En trevlig tolkning av den klassiska pilsnern, den känns lite mer fokuserad på malten än de tjeckiska storbryggeriernas varianter.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets beställningssortiment. Pris: 36:10 för 330 ml (genomsnittspris) (denna flaska var att varuprov). Bäst före: 30 JAN 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar