2012-10-21

Öppen ölprovning - IPA


Igår höll jag en ölprovning på De Klomp. Den handlade om – i sin vidaste betydelse – India Pale Ale-familjen.

Jag vet inte om temat var ovanligt intressant, om vädret var ovanligt tråkigt eller om det är en effekt av att provningarna flyttats fram en timme till 15:00, men besöksrekord slogs för mina provningar med knappt 45 47 gäster. Tack för det, det är kul när det ökade intresset för öl märks så konkret!

Provningen inleddes med att jag gav en historik över IPAns historia, i stort sett den engelska Wikipedia-artikeln i ämnet (länk).

Så drack vi öl. Med mer eller mindre humle i.
  1. Belhaven Twisted Thistle IPA. En brittisk IPA med alla dess karaktäristiska kännetecken: Karamellig malt, höig humle med en märkbar men ändå rund humlebeska. Skissbetyg: 3,75.
  2. Mikkeller Green Gold är en av Mikkels långkörare och hans definition på hur en amerikansk IPA ska vara: Åter lite karamellig i basen men med en hel korg av citrusfrukter och en robust beska som känns i hela munnen. Skissbetyg: 4.
  3. Sedan blev det mer experimentellt. Summer Wine Half-Wit Wheat IPA är ett mellanting mellan en sydtysk weizenbock, en belgisk witbier och en amerikansk IPA. Ville kanske för mycket på en och samma gång och lämnade mig lätt förvirrad. Skissbetyg: 3,25.
  4. Dagens amerikanare blev Rogue Dad's Little Helper är en svart IPA som snarare var porterbrun. Krämig doft och precis den orostade maltprofik som jag vill ha i en svart IPA. Skissbetyg: 4. 
  5. ”Svart IPA är för vardagligt tråkigt! Här har vi bryggt en dubbel svart belgisk råg-IPA!” tycker engelska Summer Wine. Ölen heter Cohort men var en besvikelse, jag blir allt mer övertygad att den var infekterad. Överkolsyrad, fenoliskt plastig, syrlig och vasst besk med lätt kropp. Skissbetyg: 2 (knappt).
  6. Vi kan ju inte ha en IPA-provning utan dubbel-IPA. Så sist ut blev det engelska Moor JJJ som höll sig klart i den amerikanska östkustskolan: Beskan var stor, men så även kroppen och sötman som mer påminde om ett engelskt bealeywine. Elegant och välavvägd, men jag misstänker att det inte var det humleinferno som vissa av gästerna hoppats på. Skissbetyg: 3,5.
Allt som allt en intressant provning där den avslutande handuppräckningen var jämn (utom för öl #5), men jag tror att Dad's Little Helper vann.

Nästa provning är på lördag 27 oktober. Då håller Bobo i Från sött till surt där fokus ligger på lambic-familjen, kanske med inslag av flamländsk röd eller brunöl. Facebookarrangemang. Torsdagen den 1 november blir det dubbel provning med grabbarna från Mikkeller och To Øl, Facebookevenemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar