2012-10-22

Sigtuna Unfiltered Lager

Det verkar som om måndagarna har blivit en kväll då jag oftast recenserar en öl.

Ikväll blir det Sigtuna Unfiltered Lager från Sigtuna Brygghus. Det är en Kellerbier på 4,7 %.

Vätskan är halvdisig, mer disig allt eftersom jag häller upp ölen i glaset. Färgen är orange-gul (15 EBC). Skummet är något varmvitt och fingertjockt. Det lämnar lite skumrester på glaset när det sjunker ner.

Doften är lätt och lite jästig. Mineraler och vetemjöl. Den är mjuk och jag kommer att tänka på tysk Kellerbier. Balanserad med något blommig beska.

Friskt besk smak sätter igång det hela. Sedan kommer snittblommor och öljäst. Den är ganska torr och oren på ett bra sätt, även om den inte tar ut svängarna på något vis. Medelstor kropp. Gröna örter och lite grönsaker i eftersmaken liksom aningar av smör och en växande ren beska. Det finns även här en jäst-ton med inslag av svavel. Torkade örter och lång beska i slutet.

Torr, nästan sträv vätska. Små kortlivade friska bubblor.

En relativt enkel kellerbier eller en rätt komplex ljus lager? Troligen en bra introduktion till stilen för de ovana. Kanske aningen för besk i slutet.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 2013-05-27.

4 kommentarer:

 1. hallå, jag provade och jämförde härförleden tre ofiltrerade lageröl, för att hitta en favorit. dessa var sigtunas, falcon raw samt krönleins klosteröl (som jag tror är ett annat namn på deras "källaröl", eller bara en ofiltrerad variant av deras premium lager). falcons tyckte jag faktiskt bäst om, mjuk men ändå rätt fyllig. sigtunas lite för besk och platt, krönleins grundöl känns för dåligt. inte mig emot, men ändå - vadan denna våg av ofiltrerat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Jag har en teori: Efter uppmärksamheten som kommit efter Åbro Färsköl och Krönleins Källaröl på krogen har fler bryggerier fått upp ögonen för att de i princip kan få ut en ny produkt enbart genom att hoppa över filtrering (och pastörisering): Ett billigt och enkelt sätt att få ut en flaska till i hyllorna. Provade du ”originalet” St Georgen Keller Bier i somras?

   Radera
  2. jodå, St Georgen provade jag i somras. fantastiskt gott!

   däremot var krönleins liten besvikelse. ölet är ok, men efter de goda vitsorden om Källaröl hade jag kanske lite för höga förväntningar. men det kan ju hända att "Klosteröl" inte är samma öl, därtill tappat på flaska.

   Radera
 2. Systembolaget har ju också frågat specifikt efter ofiltrerade lageröl så det var rätt väntat att det skulle dyka upp..

  Och för egen del skulle jag gärna se att den mesta ölen var ofiltrerad :)

  SvaraRadera