2012-10-21

Fuller's Wild River


Efter gårdagens provning så var planen att äta tyskt på Horse & Hound. Valde wiesswursten och blev nöjd (senapen var så stark att hela svälget höll på att explodera, det är så jag vill ha det). Till det Bryggmästarens Oktoberfest (som inte är samma som den svagare Bryggmästarens Oktoberfestöl) vilken var ungefär lika sött småtrist som de tyska originalen.

Efter det blev det en pint cask ale. Servitrisen noterade ”Du verkar gilla real ale” vilket ju är en helt korrekt iakttagelse. I alla fall när de är i gott skick. Då jag tidigare i veckan hällt i mig en Strömsholms Slussvaktaren blev det alternativet Wild River från Fuller's som jag tidigare inte hört talas om. Alkoholhalten är 4,5 %.

Förväntningar spelar alltid in när jag dricker och recenserar öl oblint, det är ingenting att hymla med. Och här förväntade jag mig en engelsk välhumlad pale ale/best bitter.

Färgen är ljus bärnsten (17 EBC), vätskan rätt så grumlig. Det finns nästan inget skum.

Doften har toner av honung och fruktgodis. Lätt maltighet och lite karamell. Det finns en sträv humleton i bakgrunden.

Träsav är det första som möter mig när jag börjar dricka ölen. Utpräglat brittisk halmig-gräsig humle. Aningen syrlig-mineralisk. Ganska mycket gröna humletoner. Gräs. Lätt kropp. Beskan växer långsamt men märkbart i eftersmaken, där jag också hittar trädgrenar och sav. Den tonar ut oväntat snabbt.

Kolsyran är lätt, bubblorna små. Vätskan är lätt och något sträv.

Nej, den här kändes överhumlad och sträv på något konstigt sätt, inte alls speciellt lyckad.

Efteråt har jag försökt att läsa på om den här ölen, vilket inte är det lättaste eftersom den är en del i Fuller's Fine Ale Club, så distributionen och marknadsföringen är rätt så begränsad. Det jag förstått är att man försökt att brygga en amerikansk kraftigt humlad ale, kanske en APA, kanske en AIPA. Inspirationen kommer från craft beer-scenen. Humlen som använts är från den amerikanska östkusten; Williamette, Liberty, Cascade och Chinook.

Något som jag blir lie förundrad över eftersom jag inte kunde hitta några som helst spår av en sådan humlekaraktär i den här ölen. Jag ser att den lanserades som en säsongsöl i maj-juni, måhända är det här ett cask som stått för länge någonstans i processen? Som det är nu är den lite förvirrande, men fortfarande drickbar.

Betyg: 2,83. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 78:00 för nästan 568 ml.


3 kommentarer:

 1. Om en real ale såg ut som på bilden så skulle varken jag eller Inspector Morse dricka den. Ser ut som ärtsoppa.

  /// Bing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den såg inte riktigt ut så i verkligheten, fotoblixten trasade sönder färgen och gjorde den grumligare än vad den var.

   Radera
 2. Drack den på en Fullerspub i London för nån månad sen,känner inte igen din beskrivning, och som Bingebo säger, den ska inte se ut som ärtsoppa. Utan som den fräscha somriga golden ale den är i top condition. Kanske inte rätt att betygsätta en öl som inte är i serveringsbart skick. Real ale ställer vissa krav på sin skötare...

  /Bengt
  Skebo

  SvaraRadera