2012-10-09

SB&WF - 2a torsdagens notiser


Jo, jag skulle ju vara färdig med Stockholm Beer & Whisky Festival för i år. Men så kom jag på två saker som jag borde ha skrivit om.

Carnegie Porter. En del av er har kanske, liksom jag, funderat över hur jäkla mycket de bryggde av årgång 2010 egentligen. Den verkar ju aldrig ta slut?

Svaret är att det sedan nära ett år tillbaka är årgång 2011 som är ute i butikerna. Det uppstod ett missförstånd när 2011 års framside-etiketter skulle tryckas, och det upptäcktes för sent. Så både 2010 och 2011 har ”2010” på etiketten. Den som vill vara säker på årgångarna kollar datummärkningen på baksidan, ölet är bryggt 2 år innan det datumet. 2012 kommer att komma ut i butikerna inom kort, låter Carlsberg Sverige hälsa.

= = =

Och så var ett av de återkommande ämnena bryggarna emellan råvaror, numera ett ständigt orosmoment i bakgrunden. Det jag kunde utläsa var att den finska och svenska kornskörden var över medelåret, att den engelska verkade okej men att den amerikanska var något under medel.

Vad gäller humle var det åter problem i år i USA, i alla fall i delar av odlingsområdena har det varit för varmt vilket gett dåliga skördar. Exempelvis Citra är är helt fulltecknad av förhandsbeställningar i år. Sorachi Ace kommer nog också att bli svår att få tag på under kommande år. Andra sorter verkar ha gått som vanligt eller kanske till och med något bättre. Det har startats flera nya stora humleodlingar under senare år men de har inte riktigt kommit igång och efterfrågan på högalfasorterna verkar omättlig.

Vad gäller humleskördarna i England, Tjeckien och Tyskland verkade ingen riktigt säker på hur det gått. Inga krisrapporter verkar ha skrikits ut i alla fall.6 kommentarer:

 1. De Carnegie Porter jag köpte i juli och september förra året är märkta "23 jan 13", om det säger någon något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är de bryggda januari 2011.

   Radera
  2. Jag tänkte mer om någon undrade vad som fanns tillgängligt när. "Nära ett år sen" tolkas väl av de flesta som aningen mindre än ett år...

   Kollade för övrigt på flaskorna som fanns i butik idag, och de var b.f. mars 2014, så "inom kort" borde väl snarare vara "för ett tag sen".

   Radera
 2. Tur att jag följer ofiltrerat! Skulle ju vara jäkligt tråkigt att vara utan en 2011 i samlingen.

  SvaraRadera
 3. Synd på Citran, men skönt att Sorachi Ace skörden blev dålig. Då kanske man slipper en massa sån öl under den närmaste framtiden :)

  SvaraRadera
 4. Inom kort handlar väl om att nästa Carnegie tappning kommer att vara märkt 2012 på framsidan, nu har det stått 2010 i snart tre.år. Sedan flera månader är det tappningen i mars 2012 som säljs antar att den även bryggdes i år, eller har fått uppgifter om att den bryggts 2011 Magnus? Det är tappningsdatum inte bryggdatum +två år som stämplas som bäst före.

  SvaraRadera