2012-10-16

Notiser LXVII

Bild:Västgöten [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0],
via Wikimedia Commons
Så. Efter ett mycket drygt halvårs paus är det åter dags att med ojämna mellanrum samla ihop det jag läst hört och sett i ölvärlden.

= = =

Slottskällans Bryggeri har stoppat tillverkningen av deras quadruppel Kloster, ölen som var en av de första i belgisk stil i Sverige när den dök upp 1998. Anledningen är att   Spendrups hört av sig och påpekat att de sedan 1996 äger varumärket ”Kloster” när det gäller drycker. Framtiden för Kloster är i nuläget osäker. Via pilsner.nu.

= = =

Någon av er som brukar besöka Prag? Och letat efter bra ölbutiker? Ölskribenten Evan Rail ger initierade tips här: Specialty Beer Stores in Prague – Give up on supermarkets for your bottled beer needs in Prague

= = =

Helgen 26-27 oktober 2012 är det åter dags för Söderbärke MikroÖlFestival. I år slår de sitt egna rekord och kommer att ha öl från inte mindre än 40 svenska småbryggerier.

Smaka på de orden igen: 40 svenska småbryggerier.

Bara det är i sig riktigt häftigt.

Inte blir det mindre häftigt av att de i år kommer att ha ett speciellt fokus på den undanskymda ölstilen Svagdricka, kanske det svenskaste vi har. På festivalen kommer det att serveras svagdricka från nästan alla svenska svagdrickebryggerier.

Festivalen är sedan några dagar tillbaka slutsåld. Högst eventuellt tillbakalämnade förköp säljs i dörren från fredag. Men i alla fall jag skulle inte chansa om resan till Söderbärke är märkbar.

Jag kommer att vara livebloggare och jurymedlem för Guldskummet även i år. 

Uppdateringar kring SMÖF hittas bäst på deras Facebooksida.

= = =

Jag kommer att hålla en sån där ölprovning på De Klomp lördagen den 20 oktober. Temat är IPA, tiden 15:00-16:00 och priset 150:00. Ingen föranmälan, men visa gärna intresse på Facebookarrangemanget.

Det finns för övrigt fortfarande biljetter kvar till Beer Makers Dinner ölprovningar med Mikkeller och To Øl den 1 november 2012. Kolla hemsidan för mer information.

= = =

Maarten Vanwildemeersch, bryggare på Slottskällan, hembryggare med mera har startat en verksamhet där han odlar mikroorganismer (jäst, bakterier, gudvetvad) för öltillverkning. Jag återkommer med mer information och namn när jag kommit hem och kollat i senaste Hembryggaren. Saccharolicious heter firman, som också finns på Facebook.

= = = 

Det har varit rätt tyst om bryggeriet PangPang i Hökarängen. Men nu börjar deras rostfria delar till det nya bryggverket att dyka upp och nya bryggningar är i sikte. 

= = =

Annars verkar bryggerierna just nu ha fullt upp med julölen.

3 kommentarer:

 1. Www.saccharolicious.com för maartens jäst

  SvaraRadera
 2. Evenemangen med Mikkeller och To Øl är rena ölprovningar.
  Alltså, ingen Beer makers Dinner.

  Biljetter finns kvar till båda provningarna.

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera