2012-10-24

Arboga 5,6

Denna öl recenserade jag under september 2005, då tror jag att det var en del i mitt projekt att recensera Systembolagets 10 storsäljare. Betyget blev 2,15 och jag tyckte att den var ointressant med en störande smörighet.

Arboga 5,6 är en ljus eurolager på 5,6 % från Galatea / Three Towns Independent Breweries. Jag vet faktiskt inte var den bryggs fysiskt. ”Stockholms Stad” står det på Systembolagets hemsida. Jag hade själv misstänkt Åbro?

Tre fingrar högt vitt kompakt skum som håller sig kvar länge. Guldgul klar vätska (7 EBC).

Maltig doft, i början ren. Med lite mer doftande framträder en tydlig ton av papper/kartong. Något unken. Söt. Relativt intetsägande.

Smaken är neutral och maltsöt. Spannmål. Rätt så ren, renare än doften. Lätt till medel kropp. Papper i eftersmaken som växer. Ganska lätt beska. Sött slut med papper.

Kraftig kolsyra. Kortlivade medelstora bubblor. Medelmjuk vätska.

En okej ljus eurolager… Om det inte hade varit för den oxiderade papp-smaken. Jag har druckit värre, i och för sig.

Anekdot: När detta öl lanserades av Pripps på nittiotalet kom det med en garanti att alkoholhalten var den juridiskt maximala 5,6 %. På den tiden beskattades alla starköl med samma fasta skattesats. Spendrups hade en snarlik produkt, Bullephant. Den var dessutom rätt ful.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:60 för 500 ml. Bäst före: 30 JUL 2013.

Design anno 2005.

1 kommentar: