2012-10-16

SMÖFs upprop om svagdricka

Bild: Janee [CC-BY-SA-3.0],
via Wikimedia Commons
Inför årets Söderbärke MikroÖlFestival har festivalledningen gått ut med detta upprop som jag gärna vidarebefordrar:

”Rädda den svenska svagdrickan”!

SMÖF kastar första snöbollen i kampanjen för att bevara och stärka den äkta svenska svagdrickan.

Svagdricka är en traditionell svensk öl, som är mörk och söt, och har en låg alkoholhalt. Den är opastöriserad och har tillsatta sötningsmedel, som sockerkulör eller sackarin. Svagdricka är genuin svensk kultur! Svagdricka är en traditionsbärare från det gamla överjästa till det moderna underjästa ölsverige. I början av 1900-talet fanns det ett eller flera svagdrickebryggeri i varje socken. Idag finns endast fyra av dem kvar, samt några nytillkomna småbryggerier.

Snöbollen må bli en lavin! Som genererar att: restauranger och pubar har svagdricka i sortimentet, beställningsfraser som; ”en stor svagdricka, tack”, tidskrifter med fördjupade svagdrickereportage, svagdricka på nobelmiddan, svagdrickebloggen, en nationell svagdrickans dag, småbryggerier som brygger svagdricka, regeringen representerar med svagdricka, m.m.

SMÖF tillhandahåller i år äkta svagdricka från sex av landets sju svagdrickebryggare (Borns Bryggeri brygger endast i december). På SMÖF finns Tomelilla Bryggeri, Sandhems Bryggeri, Hjo Bryggeri, Ängslyckans Gårdsbryggeri, Mora Bryggeri och Helsinge Ångbryggeri.

På festivalen närvarar bryggare från Tomelilla, Sandhem, Hjo och Ängslyckan för att snacka svagdricka med festivaldeltagarna. Kenth Persson som är född och uppvuxen med Tomelillas Svagdricka håller ett seminarium.

Snöbollen är kastad! Bli med i svagdricke lavinen och lyft fram:

Äkta svensk svagdricka – en kulturdryck!
Efter publiceringen upptäcktes ett misstag: Sockerkulör är ett brunt färgämne och inget annat. Så det behöver ni inte anmärka på. 

7 kommentarer:

 1. Ni har ju missat de två största som brygger svagdricka, nämligen Krönleins och Kopparbergs.

  //Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är deras "svagdricka" äkta? Eller är det oridnarie lättöl som har färgats?

   // Drickan

   Radera
  2. Det är mer än vad jag vet.

   Radera
  3. Carlsberg har väl ingen svagdricka, har jobbat knappa 10 år i butik inom drycker och har aldrig sett en svagdricka från Carlsberg däremot har ju Spendrups en på 33cl RG kom jag på nu.

   //Mattias

   Radera
  4. Enligt deras hemsida så var det en nyhet 2002 och det är inte något de säljer längre, hade den inte då funnits ute i butikerna nu då? Om någon har sett den så säg till.

   Har aldrig haft någon Carlsberg säljare som har sålt in den till mig.

   //Mattias

   Radera