2012-10-03

Black Isle Jocktoberfest

När jag tidigare i veckan gick igenom ölförrådet tröttnade jag på de där oktoberfest-ölen och beslutade mig att ta de tre som var kvar på ett bräde.

Sist ut i kväll är en öl jag blev lite förvånad över när jag såg i listorna: Jocktoberfestbier från skotska Black Isle Brewery Company. Enligt etiketten är det en traditionell, ekologisk märzen på 6,2 %. Den har tagits hit av Galatea.

Färgen är rödbrun (35 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka beigea skummet sjunker rätt så fort. lite skumrester blir kvar på glaset.

Det kan mycket väl vara min vetskap om ursprunget, men jag tycker mig märka en del torvig rök i doften. Lackfärg och lösningsmedel i bakgrunden. Karamelliserat socker och lite russin. Det är en fyllig doft.

Den inledande smaken har en hel del smör, toffee och rökig malt i sig. En hel del ”bruna” karamelliserade smaker. En del blommig mjukt besk humle. Gräs och en del metall. Medel till stor kropp. Eftersmaken är söt med en lätt kemisk alkoholton. En hel del metalliska smaker, billig kola och Coca-Cola. Grönsaker och karamell i det närmast vassa slutet.

Kolsyran är kraftig/vass. Kortlivade medelstora bubblor. Vätskan är något tjock och tung.

Konstiga bismaker i en öl som i grunden känns rätt konstig, och inte speciellt nära det jag vill ha av en Märzen. Den övertygade inte mig.

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment oktoberfest 2012 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 09 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar