2012-08-31

Lagunitas Lucky 13.alt

En lite mer ordnad recension än gårdagens: Jag insåg att jag inte orkar recensera mer än en öl i kväll, så efter lite funderande fick det bli Lucky 13.alt från kalifornska Lagunitas. Mest eftersom det är den öl från bryggeriet som släpps i morgon och som har störst risk att ta slut: Systembolaget har tagit in 7.200 bombers, vilket för 5 år sedan hade räckt lääänge, men nu tror jag de kommer att gå åt.

Annars klassificeras den på Beer Advocate som en amerikansk strong ale på 8,3 %. På flaskan står 8,8 % och jag litar nog mer på den.

Just öl i den kategorin kan göra mig aningen orolig eftersom det är lite av sitens svar på grammofonaffärens Övrigt-hylla. Här samlas allt som är amerikanskt, starkt och mer eller mindre konstigt, ofta experiment som inte passar in någon annanstans.

Det lite märkliga namnet kommer från att det till bryggeriets 13-årsdag togs fram en stark red ale, Lucky 13. När det var dags för en tillfällig öl i maj 2012 så tog de detta recept, vräkte i ännu mer Amarillohumle och ljusade upp maltmixen för att få till lite sommarstuk. Alltså, en alternativ version.

Man jag vet inte riktigt vad jag kan vänta mig här. 

Färgen är guld-ljus bärnsten (15 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mjuk och runda maltiga toner av franskbröd och en aning honung. Anar jag lite  vanilj någonstans? Toffee och lite jordiga engelska toner. Citrus finns här, pomerans och apelsinmarmelad. Beskan är i nivå med en APA. Trots det känns den aningen vass, kan det bero på något slags samspel med den lätta alkoholdoften?

Smaken är först silkeslent söt med aningar av kola. Men så dyker det upp en elegant beska med toner av mandariner och pomerans. Så, lika plötsligt, är smaken åter dominerad av en lyxig kakig maltsötma som balanseras med mogna röda frukter och bär, men också lite gröna bär i bakgrunden. Eftermskaken är även den lyxigt len med en lätt bakgrundsbeska och exotisk frukt. Avslutningen är mjuk och söt som ett fint engelskt barleywine.

Kolsyran är mild och sticker rätt fort bort från glaset. Kvar blir bara tillräckligt med medelstora bubblor från att förhindra att ölen känns avslagen. Vätskan är kladdig och något tjock.

En mycket lyxig öl, som troligen får finfint till milda ostar och fruktdesserter. Farligt lättdrucken. Välgjord!

Fast en sak förundrar mig lite. När jag på Beer Advocate ögnar igenom andras recensioner så delas de snabbt upp i två grupper: De som, likt mig, pratar om elegans och maltsötma och pekar åt engelska barleywines. Men också de som skriver om den kraftiga beskan och snarare ser den som en DIPA. Visst, olika ölrecensenter kan tycka olika, men inte riktigt såhär mycket.

Jag funderar på om den var mycket, mycket beskare när den kom i maj, men att det har tonat ner sig under det här dryga kvartalet?

I varje fall uppskattar jag den här som den är nu, och kan tänka mig att den passar perfekt som julbords-digestif.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2012 (lagerstatus). Pris: 56:80 för 650 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: ”Se hals” säger Galateas påklistrade etikett, men där hittar jag bara det kryptiska ”16548317”.

5 kommentarer:

 1. "Jag funderar på om den var mycket, mycket beskare när den kom i maj, men att det har tonat ner sig under det här dryga kvartalet?"

  No shit Sherlock

  SvaraRadera
 2. Den flaska jag provade låg nånstans mellan en IPA och DIPA i beska, men närmare IPA. Skulle tippa 60-70 IBU (har inte kollat efter). Kanske är differenser mellan flaskor.

  Utöver det håller jag om din recension och vi har satt ett liknande betyg. Ska slänga upp en recension inom de närmaste dagarna.

  SvaraRadera
 3. Ursäkta, men eftersom de har släppt olika versioner av Lucky 13 så finns det sannolikt en chans till förväxling.
  Det finns en brunett, en röd, en blond, och en blond som dessutom heter .alt
  Jag kan försäkra att den smakar likadant nu från Systembolaget som i juni då jag har testat båda.
  Vidga vyerna!

  SvaraRadera