2012-08-13

Lervig Rye IPA

Nämenommanskulletaenlitenyareöl? Rye IPA från Lervig Aktiebryggeri är den första öl jag dricker från detta norska bryggeri.

Det är en IPA bryggd med rågmalt och omältad havre förutom den vanliga kornmalten. Humle har använts i stora mängder (IBU 100+) i form av Chinook, Citra och Centennial.

Varför jag nu skriver det, var och en kan ju läsa det på etiketten.

Nå.

Rågmalt är inte så ofta använd i ölbryggning, en av anledningarna är att det kan få ölen att tjockna under vörtkoket vilket skapar problem under silningen. Dess fördelar är att det kan ge ölet en mjukhet i smak och kropp samt en spännande kryddighet och en ton som påminner om mörkt rågbröd. Mest känd är den som del i bayersk Roggenbier. Allt enligt The Oxford Companion to Beer (köp via länken, skänk några kronor till bloggen).

Färgen är bärnsten (23 EBC), vätskan är något grumlig. Det lilla varmvita skummet sjunker snabbt till en tunn ring. Inga skumrester på glaset.

Doften är rå och humlig med citrusfrukter (mest grapefrukt) och torkade exotiska frukter. Lite syrliga kemiska toner. Rågbröd och jäsande deg. Gummi och plast i bakgrunden. Aningar av alkohol.

Smaken är överraskande besk. Lite exotisk frult (lychee, apelsin, ananas) och grapefrukt. Den inledande sötman försvinner iväg rätt fort, i stället dyker det upp en syrlig ton av lime. En hel del alkohol, med små aningar av lösningsmedel. Medelstor kropp. Eftersmaken har en liten aning av mörkt bröd, besk humle, gröna bananer och syrligt godis. Det långa slutet är beskt.

Kolsyran är kraftig med massor av medelstora vassa bubblor (det lugnar sig efter ett tag i glaset). Vätskan är medelmjuk och aningen torr.

En rågöl som inte riktigt har de väntade rågtonerna som helt fokuserar på bitter humle (den närmar sig stundtals snarare DIPA). Och även om jag var väldigt tveksam i början så växte den efter några klunkar.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter augusti 2012 (lagerstatus). Pris: 28:70 för 330 ml. Bäst före: 020717.

2 kommentarer:

  1. "tjockna under vörtkoket" är ett ganska okänt problem. Bör vara under mäskningen/lakning om något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det är under lakningen problemet verkar kunna uppstå.

      Radera