2012-08-16

Stallhagens Honungsöl

Det var Birka-kryssning tisdag-onsdag.

Ölsortimentet på båten har blivit aningen bättre. Dels i puben, men också i à la carte-restaurangen där man nu inte bara kan beställa ”starköl” (Lapin Kulta IV A) eller ”mellanöl” (Karjala III) som i alla fall inte är mina favoritöl direkt. Men nu har även de lämnat åttiotalets sortimentsmodell och man kan få såväl pilsner som brun ale från åländska Stallhagens Bryggeri.

Jag frågade i förväg om det skulle gå att få en öl från puben till matbordet, jag tänkte att det inte skulle vara någon stor sak logistiskt. Och det gick, men bara om jag beställde exakt vilken av pub-ölen jag ville ha i samband med att jag bokade biljetten. Och jag fick inte heller själv hämta en öl från puben och ta den till à la carte-restaurangen, det var en policyfråga.

Ack ja.

I puben finns också ”månadens fatöl”, som också kommer från Stallhagen: Honungsöl, som är en ljus lager bryggd med honung på 4,7 %.

Vätskan är klar och ljust guldfärgad (7 EBC), det fingertjocka kompakta vita skummet lämnar lite rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är maltig och söt med unkna toner av mossa och alger. Antydan till beska i bakgrunden.

Smaken är söt och lite vörtig. Det finns unkna toner som får mig att tänka på jordkällare och stillastående vatten. Medelstor kropp. Eftersmaken är något oren även den, som en snabbgjord budget-lager med lite extra unkenhet i. Jag kan inte hitta någon honung någonstans.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna något vassa i munnen. Vätskan är medelmjuk.

Ingen honung, men väl en del unkna bismaker. Jag gillade inte den här.

Betyg: 2,3. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 49:00 för 500 ml.

3 kommentarer:

 1. Jag ska oxå iväg om ett tag, vad fanns det som var drickbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På á la carte-restaurangen fanns förutom de jag nämnde Stallhagens Brown Ale och Stallhagen President Pilsner. Den förstnämnda rekommenderas till kötträtter

   I puben finns det ett tjugotal öl, en rätt bra sammanfattning av ölvärlden om man inte är ute efter något extra.

   Radera
 2. Oj. Drack denna öl på flaska på Åland och tyckte den smakade mycket honung och var ganska god men för söt för att dricka många flaskor.

  SvaraRadera