2012-08-11

Nøgne Ø #500

Ännu ett fynd i skafferiet: En norsk DIPA från Nøgne Ø på 10 %: #500. Den är bryggd med 5 maltsorter och är på 100 IBU.

Jag minns inte när jag jag handlade den här flaskan, men det bör ha varit i samband med att den lanserades på Systembolaget i april 2012. Frågan är varför jag inte fotograferade den? Och varför blev en stående?

I vilket fall, den är framstämplad 5 år, så 6 månader borde väl inte ha skadat den här kraftfulla ölen?

Det finns som vanligt bara ett sätt att ta reda på det!

Ölen fräser till lite när jag häller upp den. Det fingertjocka varmvita skummet är kompakt med lång livslängd. Lite skumrester blir kvar på glaset. Den något grumliga vätskan är bärnsten-brun (35 EBC).

Doften är jordig med unkna toner av gummi, läder och torkad exotisk frukt. Viss beska och en stor sötma. Ekfatslagrade dofter och en del alkohol.

Smaken är söt och maltig, men samtidigt besk och fruktig. Unkna källartoner och torkade frukter. Aningar av läder och en växande smak av lösningsmedel. Den mycket stora beskan blir efter en stund metallisk. Stor kropp. Den långa eftersmaken är besk med lite instängd malt, ekträ och massor av alkohol.

Kolsyran är stark, de små bubblorna vassa. Vätskan är lite tjock och kladdig.

Sex månader gammal, men det känns som den börjar bli för gammal redan. Fast de här lösningsmedelstonerna och fat-oxidationen kan väl inte ha hunnit komma redan? Undrar hur den är i februari 2017?

Betyg: 2,38. Tillgänglighet: Systembolaget exklusiva sortiment februari 2012 (slutsåld). Pris: 59:90 för 500 ml. Bäst före: 01.02.17 (batch 758).

3 kommentarer:

  1. Suck! En färsk femhundring är bland det bästa som finns. Inte tusan lämnar man en sån att stå i ett halvår.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Mats-Johan, drack min relativt snabbt efter inköp vid släppet på Systemet och svor samtidigt en ramsa att jag inte la beslag på fler flaskor. En mycket bra DIPA!

    SvaraRadera
  3. Har exakt samma upplevelse. Köpte en låda när den släpptes. O boy, vad den var trevlig då. Vi hade en bjudning med mat där denna var en perfekt kombo med plommonspäckad fläskkarré och lite syrat kål. Blev därför dyster når jag plockar fram en av de sista flaskorna och känner att det här är något annat. Min smakar också en del jäst och det syns tydliga och stora fällningar i ölen. Vaskar och tar en till. Samma sak. Nu har jag bara en kvar. Ska prova den snart och hälla upp den försöiktigt och se om jag åter få den #500-upplevelsen igen.

    SvaraRadera