2012-08-07

Skebo SMS (+ ett par till)

Fredagskvällen fortlöpte. Vi traskade västerut från Bishops Arms Folkungagatan och hamnade på Krogen Soldaten Švejk.


Det var faktiskt bara mitt andra besök där. Preciss som förra gången var det kvalmigt varmt både inne och ute. Och i stort sett fullsatt. Det blev öl och deras ost- och korvtallrik. Lite   ovant med ”bordsservering” i pubdelen, men samtidigt rätt trevligt.

Det blev två (fat)öl för mig där: Pilsner Urquell, skönt besk och behagligt balanserad. Sedan en mer maltig dryck: Halvmörk Primátor, fint rostad och mustig. Och för 59:00 respektive 61:00 går det inte att klaga på priserna heller. Himla trevligt ställe det där.

Promenaden gick vidare. Till Oliver Twist. Cask-ale var vad jag var ute efter, och trots att det var fredag och klockan närmre 22 så fanns det sittplatser. Valet blev enkelt eftersom det bara fanns ett cask påkopplat, och det var dessutom en öl jag varit nyfiken på ett tag: SMS (Singel Malt Sommaröl), en engelsk bitter på 4 % från Skebo Bruksbryggeri. Det är den tillfälliga öl de gör nu under sommaren 2012 till OT och Akkurat.

Den ljust guldfärgade (7 EBC) vätskan är klar. Det lilla vita skummet sjunker snabbt ner till ett stabilt lock.

Doften är söt-syrligt maltig, den är rätt lätt. Aningar av jordig humle.

Lätt och något jordig-mineralig smak. Vörtlimpa och syrligt godis samt torkad frukt. Lätt eftersmak med något maltiga toner av kakor och digistivekex. Nästan ingen uppenbar humlesmak och en mycket lätt beska i eftersmaken som också har en oväntad ton av tapetklister.

Kolsyran är lätt, bubblorna små och vätskan medelmjuk med en lätt mjölig vetekänsla.

Lättdrucken? Jo. Skebo är oöverträffade när det gäller att brygga klassisk engelsk bitter. Det som jag kan anmärka på i den här är dels tapetklistret i eftersmaken, dels den lite mjöliga munkänslan.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 69:00 för 473 ml.

Bild från tidigare besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar