2012-08-01

Att recensera dubbel IPA

Bild: Jonathan Billinger [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Häromdagen recenserade jag Eskilstuna Anders Dubbel IPA (länk).

Jag har funderat en del kring det sedan dess. Och jag inser hur svårt jag tycker det är att ge just DIPA rättvisa i recension och betyg.

Dels för att jag dricker dem rätt sällan: Under de senaste 8 åren har jag recenserat drygt 30 öl i stilen. Det är utspritt över åren inte så mycket att bygga en erfarenhetsbas av.  Det känns inte riktigt som jag fått ett grepp om vad jag förväntar mig av stilen, vad jag ska leta efter och reagera på.

Å andra sidan har jag på samma tid bara recenserat 3 California Common (där en av dem dessutom var en ytterst fri tolkning, kanske rentav felkategoriserad) och där känner jag inte alls av samma tvekan.

Det är något inbyggt i konceptet DIPA, tror jag. Det är så mycket malt och humle, så mycket smaker, beska och alkohol. Jag får svårt att hantera alltsammans. Ska det verkligen smaka såhär? Är det okej med strävhet / jordighet / kladdighet / tunghet / torrhet / syrlighet / äpplighet? Hör det till eller är det felsmaker?

Och om jag struntar i typdeffar och bara dricker ölen för att den ska vara god, är den det? Jag blir allt mer sällan säker på vad jag ska svara mig själv.

För 10 år sedan var jag lika fascinerad som de flesta andra ölnördar över mer-av-allt-konceptet i DIPA, när de få ölen som tillverkades i USA sakta började dyka upp här. Och när man väl fått tag i dem och druckit och förbluffats över ölens stora gester fått höra att flaskorna var gamla som gatan och totalt odrickbara. Och de svenska/danska som kom lite senare, var de alls något att ha? De hade ju inte alls samma vana och tillgång till den perfekta humlen som amerikanarna hade.

Det kanske helt enkelt är så att DIPA inte är stilen för mig, helt enkelt?

Fast Pizza Port Hop 15 minns jag fortfarande som en fantastisk öl. 

1 kommentar:

  1. Mycket intressant inlägg; just de här beska historierna med "mer av allt" har inte riktigt fallit mig på läppen heller. Lustigt att du skulle nämna Pizza Port Hop 15, den föll inte mig i smaken och jag uppfattade den som spretig, rörigt humlig och lite spritig...

    Kanske är det lite för lätt för många bryggare att bara häva i humlen utan vidare åtanke?

    SvaraRadera