2012-08-08

Nynäshamns Stenstrand Sommar Ale

Efter att ha blivit utan i två år lyckades jag år år via e-beställningen få tag i några flaskor av Stenstrand Sommar Ale från Nynäshamns Ångbryggeri, en APA på 6,8 %. Brittisk malt från Thomas Fawcett, tre amerikanska humlesorter och så körd genom en humlekanon (hop rocket) innan buteljeringen.

Färgen är  bärnsten (20 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och varmvitt. Det sjunker snabbt, och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är ganska mjuk och medelsöt. Strama humliga toner med lite apelsin och grapefrukt. En del beska och aningar av alkohol. Oväntat mycket maltiga kex-toner.

Smaken drar igång med en snabbt passerande tom av alkohol. Torra humletoner (apelsinskal, pomerans och grapefrukt), men rätt milda för stilen. Den är besk, men beskan blir allt torrare och råaare. Maltsötman är även den något skarp och godislik. Medelstor kropp. Eftersmaken är torr med lite gröna bär, något oren alkohol och en torr beska. Det hela slutar med en mild närmast brittisk maltsötma och en likaledes jordig brittisk beska.

Kolsyran är medelstark med många medelstora bubblor. Vätskan är medelmjuk med en tydligt torr-humlad torrhet, nästan skalkärv.

Jag vet inte riktigt med den här, andra hade pratat mycket gott om den genom åren och jag har för mig att jag uppskattat den på någon festival. Men den här känns snarare som en brittisk IPA som humlats på något konstig sätt än den eleganta fruktiga APA jag trott att jag handlat. En liten besvikelse.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (verkar just nu inte finnas i sortimentet). Pris: 33:80 för 500 ml. Bäst före: 1  2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar