2012-08-10

Evil Twin Södermalm Hipster Ale - trots allt

Bild: Evil Twin
Efter att ha skrivit den här texten så hittar trots allt frugan lappen med recensionen som hon absolut inte hade tagit hand om i lördags i sin handväska. Så nu blir det recensionsdags!

Södermalm Hipster Ale är en amerikansk pale ale på 5,5 % från danske fantombryggaren Evil Twin Brewing. Så här skriver de på etiketten:
Hipstern med det kreativa jobbet, den romantiska bohemen, Ekenskisen på bänken med sin hund, flanörerna vid Nytorget. En läskande hyllning til Söder, som vi älskar för vad det är. En läcker, fruktig American Pale Ale bryggd av Evil Twin Brewing. För Söder – i tiden.
Färgen är röd-brun (30 EBC), vätskan rätt så grumlig. Det låga kompakta skummet varmvitt; det sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är mycket humebesk med fruktiga toner av aprikoser, lime, mango och lite mint. Den milda sötman är ren.

Tobak är det första jag tänker på när jag känner smaken. Men mest av allt är det fruktigt beskt. Torra maltiga toner med en del knäckebröd håller sig i bakgrunden. Ju mer jag dricker, ju beskare blir denna öl, och en citrussyrlig kant på beskan byggs upp. Gröna bananer och lite alkohol. Beskan växer även i efterskmaken, detsamma gäller knäckebrödsmaken. Avslutningen är besk med lite citrusskal.


Kolsyran är medelstark, vätskan rätt lätt.

Jag imponeras över hur Jeppe lyckats få in en så här potent humlebeska i en öl på måttliga 5,5 %. Men också att det ändå är en balanserad dryck, malten hänger med bra. Trevlig.

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 78:00 för 300 ml.

För övrigt hade jag också fel om Fatkoll: Bishops Arms Bellmansgatan, där jag drack den här, finns visst registrerad hos dem: Här.

2 kommentarer:

 1. Jag gillade den danska varianten Istedgade Hipster ale, men blir inte klok på om det är samma öl.
  Verkar finnas 8? olika? "Hipster ale".
  En av dem är dock lagrad på Vinfat.

  / Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågade Jeppe vid när de var två - Istedgate och Södermalm(?) Han svarade att de hade lite olika humlekombinationer. Det verkar dock vara relativt små variationer, säger de som provat dem parallellt.

   Radera