2012-08-18

Galatea Graveyard Hisingen Brew

1 juni lanserade dryckesdistributören med mera Galatea en ny öl under sitt varumärke Three Towns: Graveyard Hisingen Ale, en ljus lager bryggd på pilsnermalt, Magnum och Cascade på 4,8 %.

Jag kan väldigt lite om modern hårdrock, men jag vet att ölen är bryggd i samarbete med gruppen Graveyard. Senaste albumet heter Hisingen Blues och jag gissar att det är därför som ölet heter som det gör. Den har en egen webbsite också: Länk.

Galatea säger så här i pressmaterialet:
[…] en smakrik, frisk ljus lager med finstämd maltighet och tydliga aromatiska toner från amerikansk Cascade aromahumle.
Normalt ligger det här ölet i beställningssortimentet, och beställs i kollin om 24 halvlitersburkar. Men i förra veckan åkte jag och frugan på en tur i norra Småland med ett stopp i Vimmerby där det fanns några lokala produkter, öl som tillverkas hos Åbro Bryggeri. Eftersom detta öl liksom många andra Galatea-lageröl tillverkas där så fanns det i hyllan och jag köpte en burk.

 Färgen är halmgul (5 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Det sjunker sakta och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt och aningen instängd med en hel del malt och majsspad. Lite smör, lite alkohol, en mycket lätt beska och ingen märkbar humledoft.

Smaken är lätt med viss pilsnermaltig sötma. Rätt så ren, faktiskt. En viss beska kommer i eftersmaken såväl som lite formfranska. Avslutningen har lite grönsaker, alkohol. pappersmassa och en lätt mintighet.

Kolsyran är lätt till medium med små mjuka bubblor. Vätskan är något mjuk.

En lätt, lite blaskig öl som nog inte stöter bort någon, utom möjligen sådana som jag som störs av den där lite jobbiga doften och eftersmaken. Funkar säkert i turnébussar.

Förresten. Undrar var den där humlen tagit vägen?

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment och lokal vara. Pris: 11:90 för 500 ml. Bäst före: 27 maj 2013.

Bild: Galatea.

2 kommentarer:

  1. Burken är helt klart snyggare än vad ölet är gott. Trots det har jag köpt två flak (visserligen delat dessa med vänner) av detta öl enbart för att jag gillar bandet och att det är ganska billigt.

    Men Hisingen stavas dock endast med ett s. :)

    SvaraRadera