2012-08-08

Byaregårdens IPA

Okej, dags för ytterligare en amerikansk IPA från ett relativt nytt svenskt litet bryggeri, vars öl jag fått tag på via Systembolagets e-beställning: Byaregårdens IPA från Byaregårdens Brygghus. 6,4  %  är alkoholhalten. ”[…] en kraftfull ale i amerikansk stil.  Välhumlad med god styrka.” är deras egen beskrivning av drycken.

När jag häller upp ölen möts jag av ett lätt fräsande ljud, en orange-bärnstensfärgad vätska (23 EBC). Trots bottensats är ölen klar och blank. Det rätt fasta skummet är varmvitt och fingerhögt. Inga skumrester att prata om blir kvar på glaset.

Doften är maltig med lite karamelliserat socker. Aningar av exotisk frukt, smörkola och öljäst. Jag noterar också en lätt men ändå vass alkoholdoft.

Smaken är i inledningen mjuk och ren. Milda beska toner, lite blommor och persika som får mig att änka på engelsk IPA snarare än amerikansk. Lite ofärdiga jästigt fenoliska toner som leder tankarna till fruktgodis i bakgrunden. Växande beska och lite gräs i eftersmaken liksom gröna bär/frukter och en antydan till smörkola. Avslutningen är besk-söt med lite lösningsmedel.

Kolsyran är medel till stark, bubblorna små. Vätskan är mjuk.

Alltså. Plötsligt inser jag hur tidskriften pop:s demorecensent Terry Ericsson kände när han fick ännu en formlös indie-demo att lyssna på (som här) under det tidiga nittiotalet: Jaha, en till? Jag överväger starkt att ta en längre tid befriad från Svensk-IPA-Från-Nya-Små-Bryggerier. Det är för all del inga stora felsmaker i den här, men det är inte speciellt likt de bra amerikanska originalen heller.

Ack ja.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (kan e-beställas). Pris: 28:70 för 500 ml. Bäst före: 20130515.

Förresten. Jag tror rätt säkert att den här är framstämplad 1 år. Lite intressant med tanke på vad Victor på Något Att Dricka skriver om IPA och färskhet här. Rekommenderad läsning!

4 kommentarer:

  1. För att fortsätta parallellen till Terry Ericsson-texten: vad vore ett svenskt IPA-uttryck? Vad är ölvärldens motsvarighet till Kent?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oppigårds. Åren går, men de bara fortsätter leverera kvalitet rakt igenom. Det är så bra att man nästan tar det för givet.

      Radera
  2. Vad som är roligt är att det inte ens är speciellt klurigt att
    brygga en någotlunda bra ipa i amerikansk stil. Kanske är bryggerierna rädda för att ingen ska köpa deras öl om de torrhumlar dem lite extra? T om Närke som förut gjorde riktigt trevliga välhumlade öl verkar ha dragit ner markant på det. Alt så är det mindre drag i humlen de använder?

    SvaraRadera
  3. Sverker Lindevall4 mars 2013 kl. 21:10

    Har nu provat denna IPA (mars-13) och någon avslutning med lösningsmedel kände inte jag iaf. Personligen tycker jag att det var en ovanligt bra IPA, kan vara det att jag inte hade någon som helst förväntning.

    Min flaska har inget batch nr,
    bara ett bäst före datum: 2013 07 04

    Jag kommer att beställa fler av denna IPA, men inte för lagring!

    SvaraRadera