2012-08-26

Mohawk Sorbon X

Jag var i Stockholm i helgen. Eller, jag var väl mest i Bromma.

Där fanns det öl. Igen. Restaurang Sorbon vid Brommaplan är en krog som jag haft lite dåligt samvete över, att jag inte besökt sedan jag var på ölbloggarträff där 2009 (länk). Vilket är lite synd eftersom de ofta har intressant öl på både fat och flaska, ofta till lägre pris än på Södermalm dessutom.

De har under några år haft en husöl som kallas Sorbon X. Tillverkarna och stilarna har varierat lite under åren. 2009 startade de med Sigtuna Brygghus' variant av Sorbon X som var en ESB som fick 3,2 av mig i betyg (länk).

Den ölen skiftade en hel del mellan batcherna under den här tiden. Sigtuna fick under den här tiden allt mer att göra, och till slut kunde de inte hantera de små bryggningar som behövdes.

Uppdraget gick vidare, något förvånande tyckte jag då, till isländska Ölvisholt Brugghús vars version av Sorbon X var en amerikansk pale ale jag aldrig hann dricka.

Men även islänningarna fick kapacitetsproblem och fick tacka nej till fortsatt bryggande.

Ölen som jag drack i fredags är alltså den tredje generationen av Sorbon X. Nu är det en kraftigt humlad amerikansk pale ale på 5,5 % bryggd av Stefan Gustavsson under hans (och Wicked Wines) varumärke Mohawk Brewing Company. Ölen är bryggd på De Proef.

Krögare Afram förklarade att ”Nu börjar den bli som jag tänkte mig den från början.”

Färgen är ljus bärnsten (18 EBC), vätskan är klar. Det låga varmvita skummet faller långsamt ner och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är frisk med massor av besk humle. Men också grapefrukt-marmelad, gröna vindruvor och en mycket lätt ren sötma. Beskan är inte alls så hård som jag upplevt i flera andra snarlika öl.

Smaken fokuserar helt på humlen. Det finns också en sötma, men den är bara där för att bilda en bas för humlen. Exotiska frukter (konserverad exotisk fruktsallad?). Medelstor kropp. Eftersmaken är besk med lite buljong och aningar av apelsinskal. Avslutningen adderar lite passionsfrukt. Beskan håller sig kvar hur länge som helst.

Kolsyran är lätt till medium, bubblorna är små och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En mycket trevlig och god APA (jag skulle nog mer klassa den som en XPA/Strong Pale Ale) som trots en för stilen stor beska inte får de sträva problem som andra har.

Betyg: 4. Tillgänglighet: Fat på krogen (Fatkoll). Pris: 65:00 för 473 ml.


6 kommentarer:

 1. Jag ska inte säga att jag är helt hundra, men Sorbon X från Ölvisholt var en steam beer har jag för mig. Riktigt trevlig och mjuk. :)

  Nya Sorbon X var fin, men det här med APA börjar bli lite väl vanligt. Jag hade hellre sett något unikt, men samtidigt ska ju husölet ha bra "drinkabilitet"! Och det har det ju! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har som sagt inte druckit den själv, men såväl RateBeer som BeerAdvocate listar den som en APA.

   Radera
  2. Hm, jag kan alltid maila Jon och fråga. Har rätt bra kontakt med honom så det ska jag ta och göra! Som APA är den ju väldigt klen, inte alls det jag föreställer mig, och likheterna med deras Skjalfti (steam beer) är påtagliga...

   Radera
  3. Det skulle uppskattas. Och så läste jag fel: RateBeer listar den som en IPA.

   Radera
  4. Har för mig att Jon var med på SBWF (I Wickeds monter) förra året och själv kallade det för en APA..

   Radera
 2. Jodå, han var där förra året. :) I år är det emellertid delägaren Bjarni som är på plats.

  Jag fick ett rätt snabbt svar och det är "some sort of ale"; jag antar att APA kan beskriva det, men det kändes verkligen inte som en APA av senare modell... Men men, smaken är ju olika!

  SvaraRadera