2012-08-21

Störtebeker Bernstein-Weizen

Bernstein-Weizen är en stil som jag inte stött på så många gånger utanför Tyskland. Det är en ”mellanmörk” veteöl som brukar passa bra med klassisk sydtysk husmanskost.

Den här kommer dock från det norra Tyskland: Stralsunder Brauerei, och ingår i deras Störtebecker-serie. Störtebeker Bernstein-Weizen är bryggd på vetemalt,  karamellmalt och färgmalt samt Perle-humle. Alkoholhalten är 5,2 %.

Efter att ihärdigt ha rullat flaskan, rullat runt bottensatsen och skakat flaskan likt ketchup så får jag ut jästfällningen på botten, den skapar en grumlig vätska med lite klumpar och partiklar i vätskan. Färgen är bärnsten med en lätt dragning åt brunt (23 EBC). Det tre fingrar höga skummet är ljusgult, det faller ner ganska fort utan att lämna några rester på glaset.

Doften startar med en fin vete-syrlighet och en del skumbananer. Mineraler och en lätt lätt humlebeska. Antydningar till gräddkola/karamell. Den är ganska torr.

Smakerna är genomgående mjuka. Lite karamell-maltig sötma. Mineraler och en rätt låg veteprofil. Lätt beska med en del metall. Smaken får mig att tänka på hålkakor. Eftersmaken är rund och mjuk med lite karamelliserat socker och aningar av bröd. Fenoliska toner av kryddnejlikor. Slutet har en lite tung sötma och en lätt beska.

Kolsyran är lätt, stora friska bubblor. Mjuk, aningen kladdig vätska.

Trevlig och behaglig utan att sticka ut. Möjligen blir sötman fadd efter några klunkar.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan april 2012. Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: 09.12.12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar