2012-08-02

Thornbridge Raven Black IPA

Så, idag är det den internationella IPA-dagen, en dag jag uppmärksammade mer förra året än i år (länk).  Jag och en kollega pratade om dagen under fikat i eftermiddag, och kom väl fram till att den kanske inte behövs på samma sätt som 2010, det är inte direkt svårt att hitta en IPA på krogen eller Systembolaget idag om man säger så. Kanske det till och med skulle instiftas en icke-IPA-dag då det skulle drickas något annat än IPA, vad som helt.

Nå, det var ju passande att jag hade en IPA i kylen. En svart sådan dessutom: Raven från det nyskapande engelska bryggeriet Thornbridge. 6,6 %. Malt: Maris Otter, Black, Chocolate. Humle: Nelson Sauvin, Centennial och Sorachi Ace.

Den klara vätskan är svart med en brun kant (100 EBC). Det två fungrar höga kompakta skummet är ljust brunt; det sjunker långsamt ner och lämnar en hel del tjocka skumrester.

Doften är humlig och ganska besk med en rostad ton och en del kaffe. Alkohol finns här, liksom en del citrusfrukter, svarta vinbär och en aning kåda.

Smaken har en välavvägd kombination av beska och rostade smaker. Aningar av citrusskal, grapefrukt, plommon och en aning kokos. Rostade nötter, antydan av kaffe och mörk choklad. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en lång mjuk beska, gröna frukter/bär, grädde och en mild ren sötma. Avslutningen har toner av frisk humle, kaffe och värmande alkohol.

Kolsyran är mild till medium, de många små bubblorna mjuka. Vätskan är något torr.

Jag har under det senaste året eller så druckit några svarta IPA-öl, men inte riktigt förstått vad stilen ska vara bra för. Ölen har antingen varit överhumlade stout eller amerikansk IPA  med en skvätt svartmalt – ingen av dem har varit bättre än just så, en obalanserad blandning av stilar. Men när jag dricker den här så inser jag konceptet lite mer. Och det är en riktigt god öl, dessutom.

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva sortiment april 2012 (lagerstatus). Pris: 49:50 för 500 ml. Bäst före: 24 . 10 . 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar