2012-08-30

Lagunitas New Dogtown Pale Ale

Det är sånt här som bara händer mig.

Jag fick paket idag. De innehöll öl, smakprov inför lanseringen på lördag (förutom en som jag inte alls hittar i Systembolagets listor, återkommer till den).

Jag packade upp paketen och la dem försiktigt i min tygkasse, staplade så att inte etiketterna skulle skadas inför framtida fotografering. Placerade försiktigt påsen i bilens bagageutrymme.

Så när jag kom till stormarknaden och skulle stuva om påsen så hade en av flaskorna lyckats fastna i en bagageögla. Försiktigt försökte jag lirka loss, men det gick inte bättre an att kapsylen öppnade sig något.

Psssssssssssssssschfsssst.

Ungefär en tredjedel av flaskans innehåll sprutade ut innan det lugnade ner sig. Det kom som tur är inte speciellt mycket på bilinredningen, men en del av sakerna hade i bagaget har nu fått saneras. Tvättid är bokad.

Jag skyndade hem och ungefär en halvtimme efter incidenten hällde jag upp resten av ölet och recenserade det. Så ni ska vara medvetna om att jag har skrivit den här recensionen har gjorts med en flaska som misshandlats något och vid en temperatur något över rumstemperatur.

Tanken bakom att skicka ut flaskor till oss skribenter är väl att vi ska komma med tips inför släppet. Det är i alla fall för mig inte helt optimalt att göra det så här sent – jag fick paketet idag torsdag middag och ölen släpps på lördag förmiddag. Det får bli den här recensionen idag så får jag se vad jag klarar av i morgon.

Men jag tänkte skriva in den här recensionen och så se om jag får tag på en flaska till på lördag. Är den märkbart annorlunda recenserar jag den på nytt.

Så. Den olycksdrabbade flaskan innehöll alltså Kaliforniabryggeriet Lagunitas' amerikanska pale ale New Dogtown Pale Ale på 5,9 %.

Guldfärgad vätska (20 EBC), klar vätska. Fingertjockt aningen varmvitt skum som faller samman fort utan att lämna några rester på glaset.

Fin mycket fruktig doft och mjuk behaglig beska. Citrusskal. Toffee/knäck. Lite parfymerad. Fin balans. Lite gröna frukter i bakgrunden.

Smaken är maltigt söt (godissötma) med en grön fruktighet och lite lime-syrlig beska. Lätta citrustoner, det blir aningen strävt efter en stund. Medel till stor kropp. Lätt och växande alkohol i eftersmaken. Blommor. Aningen tung maltsötma. Slutet är sött med citrus och aningar av alkohol.

Kolsyran är medelstark med få små bubblor. Lätt-mjuk vätska.

Strävheten som jag verkar bli allt känsligare mot tar en rätt stor plats i eftersmaken. Det blir som att äta apelsinskal efter halva flaskan. Det kan ha med temperaturen att göra. Trots detta en god amerikansk pale ale med bra balans.

(skiss)betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment hösten 2012 (säljstart 1 september 2012) (lagerstatus). Bäst före: 20130619.

2 kommentarer:

 1. Hej, har setat o funderat lite kring den här alen. Jag smakade på den igår (6/9), vet du något om den kan vara torrhumlad? Varför jag undrar är att jag tycker att det är mycket citrusaromer i den. Det är en helt OK beska i ölen... men det är friskheten från citrusfrukter som jag tycker är väldigt framträdande. Min erfarenhet är ju den att torrhumling ger mer arom än beska... vilket jag också vet att många blandar ihop, även jag själv ibland. Men är du med på hur jag tänker iaf?

  Förövrigt en mycket god ale där man får mer än man betalar för.

  mvh.
  Patrik

  SvaraRadera
 2. Den är rejält torrhumlad Patrik precis som alla andra öl med en kraftigt framträdande citrus/apelsin/grape/tall karaktär. Dock så försvinner den torrhumlade smaken kvickt. Den är nästan helt borta efter 3 månader eller så. Torrhumling ger ingen beska eftersom det krävs att humlen kokas för beskan ska framträda.

  SvaraRadera