2012-08-18

Mikkeller Spontangrape


Igår eftermiddag var det en massa ärenden som skulle uträttas. Man får passa på nu när det är semester. Efter att allt var fixat och avklarat så kände jag att det var dags för en öl på uteställe. Eftersom det var en riktigt fin sensommardag så ville jag passa på att dricka något somrigt. Och vad passar bättre en varm eftermiddag än en suröl?

Nej precis.

Så jag tog mig till De Klomp för att kolla läget. Bobo langade fram lite alternativ. Till slut stod det mellan 3 Fonteinen Oude Geuze och Spontangrape från Mikkeller.

Det blev alltså den senare, trots av att jag från tidigare erfarenheter av Spontan-serien är lite skeptisk till den. Men Bobo insisterade.

Det är egentligen inte en helt stilenlig lambic eftersom den inte är spontanjäst, den är kontrollerat jäst med en blandning av jäst och bakterier som efterliknar de som finns i en lambic: American Wild Ale är väl en lite exaktare beskrivning. För att lyxa till det ytterligare så har gröna vindruvor tillsatts under jäsningen. Alkoholhalten är också högre än originalen från Pajottenland: 7,7 %.

Färgen är gyllengul, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt. Stora skumrester blir kvar då det sjunker ner.

Doften är syrlig med toner av äpplen, vinäger, mineraler och äppelsyra. Den är relativt lätt.

Smaken är söt-syrlig. Gröna druvor och färska äpplen. Fin syrlighet utan någon besvärande ättika eller kemikaliesmak. Jag hittar en hel del vitvinsvinäger och krispiga mineraler. Rätt kort fruktig eftersmak med en del vinäger och torra äppelcitrus-toner.

Kraftig kolsyra. Stora men ändå mjuka bubblor. Mjuk vätska med antydan till kladdighet.

En mycket lättdrucken och uppfriskande öl med en oerhört väl dold alkohol.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 249:00 för 375 ml.

Senare tillägg från Brill-Marc:
De blandas, fatlagras och kombineras med frukt på De Proef. Däremot spontanjäses ursprungslambicen på annat/andra ställe(n). Exakt var är dock en affärshemlighet då det funnits önskemål om det från hans samarbetspartner(s). 

8 kommentarer:

  1. Tack för en trevlig recension! Men är priset korrekt? Är verkligen suröl så dyrt?
    Och väger betyget i så fall på något sätt in prisvärdhet, eller är skalan exakt likadan oavsätt pris?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående priset...
      Spontan-serien från Mikkeller består av ett flertal olika öl, som alla är individuellt prissatta hos den svenska importören (Brill o Co). Just Spontangrape är en av de dyrare i serien, som i övrigt börjar på 189kr för Spontanale och Spontankriek på De Klomp.

      Generellt kan man säga att söt lambic är billigt och syrlig blir dyrare. Det finns givetvis undantag, t.ex Boon är relativt billigt och surt. Om vi, som i det här fallet, pratar om en raritet (lagrad eller bara ovanlig)reflekteras givetvis även det i priset.
      En 3 Fonteinen från sent 1900-tal kan kosta många, många hundralappar, om man är lyckligt lottad och hittar en någonstans.

      Bobo
      De Klomp

      Radera
    2. Jag hade faktiskt ingen aning om vad flaskan kostade när jag beställde och recenserade den.

      Jag tar ibland hänsyn till priset - speciellt om det gäller det prisinriktade ljusa eurolager-området - ibland inte. Till skillnad från när till exempel BK Wine recenserar öl: Där är ”prisvärdhet” det enda man egentligen betygsätter.

      Men så här i efterhand skulle jag nog funderat en gång till om jag vetat vad den kostade.

      Radera
    3. Tack för förklaringen!

      Radera
  2. Jag betalade 110.- igår får Mikkellers Spontanframoos på the Green Lion i Malmö igår. Måste varit rea? Plus i kanten i a f för ett ställe som jag har svårt att uppskatta annat än som bra efterhäng under Malmö-festivalen.

    SvaraRadera
  3. De är spontanjästa på riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir inte riktigt klok på vilket som gäller. Vissa säger att de är spontanjästa hos Cantillion, andra att den är kontrollerat jäst hos De Proef. Vad stämmer egentligen?

      Radera