2012-08-28

Mikkeller Sort Gul


Fredagen fortsatte på Sorbon. Fast nu hade jag fått dit frugan också.

Vi tog varsitt glas av en rätt ny öl från Mikkeller  som fanns på fat: Sort Gul. Det är en amerikansk black ale / Black IPA på 7,3 % som jag i övrigt inte vet så mycket mer om. Annat än att hon på andra sidan bordet reagerade med ”jag ville inte ha någon konstig öl!”

Ack ja.

Färgen är så gott som svart (100 EBC), skummet ljusbrunt. Det blir en del fina skumrester på glaset.

Citrushumle dominerar doften. Nygräddat vitt bröd. Pumpernickel. Lite vass beska.

Smaken startar med en närmast kemisk beska, en citron-smak som för tankarna till syntetiskt citronextrakt. Det finns en viss svart-malt-syrlighet också. Grädde. Lakrits. Lite vetemjöliga toner. Brödig ren eftersmak med lite syrlighet och aningar av choklad. Medelstor ren beska. Slutet har tydliga toner av rivet citronskal.

Kolsyran är kraftig/stark, de små bubblorna vassa. Vätskan är något kladdig.

Jo, nog smakar det Mikkeller alltid. Annars känns det som ytterligare en sån där svart IPA som jag bara inte kan förstå meningen med.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Fat på krogen (Fatkoll). Pris: 79:00 för 473 ml.

Bild: Beerpulse

10 kommentarer:

 1. Är också lite less på Black IPA.. blev lite ledsen då jag beställde in en Mikkeller Sort Gul till min burgare på Rover, hade ingen koll på vad det var men gissade såklart på något ljust och humligt, trodde de hällt upp fel när jag fick en svart öl :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I helgen drack jag en hembrygd ”Svart Lambic”. Inte dumt. ”lambicsyran och de brända tonerna skär sig något enormt. Men det är en ganska god skärning” som någon bredvid påpekade.

   Radera
 2. Svart IPA och fethumlade IS är ju grymt gott!

  SvaraRadera
 3. Har inte provat svart lambic men dock en mycket god svart american wild ale/sour ale.

  SvaraRadera
 4. Dempa, kände du ingen humle alls?!

  SvaraRadera
 5. Undrar om namnet är en ironisk kommentar till Sort Guld som alla svenskar handlade hem flakvis av från Danmarksresorna för några år sedan?

  SvaraRadera
 6. Drack den på Mikkeller Bar i lördags och tyckte den var god.

  SvaraRadera
 7. Klart jag kände humle. Den var god. Men jag hade trott jag skulle få en ljus öl..

  SvaraRadera
 8. Black IPA uppfattar jag som en otroligt fin balansgång som ytterst få lyckats med. De flesta missar i de rostade/brända tonerna, så det mer smakar som en kraftigt humlad stout/porter. Den bästa BIPA jag testatr, där de rostadetonernaa bara hintar förbi och ligger och retar smaklökarna att lokalisera den är Raven från Thornbridge....en fantastisk balanserad och bra BIPA

  SvaraRadera