2012-08-09

Beerwell Humlebock

Idag kom det en öl med posten. Det var Beerwell-imperiets senaste skapelse Humlebock, en välhumled vetebock på 7 %.

Eftersom jag fått en del gliringar om att jag tar för lång tid på mig med recensionerna så ställdes den omgående i kylen och nu ska jag dricka och tycka, bara ett fåtal timmar efter mottagandet. Ha-ha!

Faktadags: Ölen är bryggd i juni 2012 hos Drakens Ångbryggeri i Mölndal. Vete- pale ale- och karamellmalt. Humlen är Galaxy, Citra, Nelson Sauvin och Cascade. Torrhumling i en vecka med Simcoe, Cascade och Galaxy. Weihenstephaner-jäst.

Hällde upp i ett traditionellt veteölsglas. Det skummar. Mycket. Vätskan är grumlig och rödbrun (30 EBC). Skummet lugnar sig efter ett tag och bildar en snygg beige-rödaktig krona som håller sig rätt länge. Tjocka fina skumrester lämnas på glaset.

Doften som träffade mig direkt när jag öppnade flaskan (normalpys) var en kombination av vetesyrlighet och amerikansk fruktig humle. Lite jordigt maltiga toner i ölen, aningar av kex. Aningar av alkohol och en fin ren beska. Blodapelsiner, kiwi, aprikoser och cocktailbär liksom en aning trädsav.

Smaken är först lite… Tunn. Sedan kommer det en rätt oväntad ton av gummi och en vass syrlighet. Därefter en mjuk maltsötma och en aningen sträv beska. Noterar också lite alkoholtoner, men de är mjuka och rena. Sötman avtar allteftersom och ger plats för syrligare godistoner. Medium kropp. Eftersmaken har en len och oväntat lätt beska. Lite jordiga toner och en aningen kladdig sötma. Alkoholen blir allt mer märkbar i slutet där jag också hittar lite citronskal och sträv trädsav.

Kolsyran är medel till kraftig, bubblorna små och kortlivade. Vätskan är lätt och kladdig på samma gång.

Jag börjar bli allt mer känslig och tjurig när det gäller de här astringenta/sträva tonerna som verkar höra samman med torrhumling. De växer och blir efter några klunkar det enda jag tänker på. Jag tycker de finns i den här, liksom en del konstiga och oväntade smaker här och var. Hade väntat mig en mycket renare karamelligare maltbas, mer amerikansk humlefruktighet och mindre av den här äppelsyra-på-godis-smaken (tänk zura vingummin), och den vill jag inte ha i en veteöl. Så därför:

Betyg: 2,88.


Skumt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar