2012-08-01

Sauer & Hartwig Deutsch Premium Bier


Den sista ölen (tror jag) som mamma kom hem med från Kiel tidigare i somras kommer från ett nytt (grundat 2011) mindre bryggeri i Flensburg: Privatbrauerei Sauer & Hartwig. Jag lyckas inte riktigt bli klok på vad de pysslar med när jag tittar på deras hemsida, men ölen jag har framför mig heter i vilket fall Deutsch Premium Bier. Det är Helles-lager på 5 %.

Flaskan är folierad med krympplast. Inte ofta man ser det på tysk öl.

Färgen är guldgul (7 EBC), vätskan i stort sett klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Det sjunker rätt sakta och lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften är söt med toner av honung och lite nötter. Antydan till målarfärg, och en mjuk lätt beska. En del halm och ängsblommor i doften.

Smaken är större än doften. En antydan av smör får mig mer att tänka på södra Bayern än Östersjökusten. Den där lätta oljefärg-tonen återkommer. men den stör inte speciellt mycket. Maltig sötma med lite godis. Beskan är lätt till medium, men den ligger klart i bakgrunden. Lite kexiga toner i eftersmaken liksom en hel del tysk aromhumle med ängsblommor, snittblommor och lite honung. Slutet är mjukt och maltigt med en lång smak av honung, men också lite alkohol.

Kolsyran är medelstor. Få ganska lugna bubblor. Något mjuk vätska.

Jodå, det är ungefär så här en helles brukar vara, om än aningen lättare. Eller så ska den bara serveras ännu kallare.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet/pris: Gåva köpt i Tyskland. Bäst före: 06.08.2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar