2012-07-30

Eskilstuna Anders Dubbel IPA - igen

Nästan på dagen för ett år sedan sågade jag den här ölen rejält (länk) och jag tycket den var lika illa på det årets Allt Om Öl Festival. I år var den betydligt bättre på festivalen, så jag e-beställde en flaska för några veckor sedan.

Anders Dubbel IPA är en DIPA på 8,7 % från Eskilstuna Ölkultur. Den är humlad med Pacific Gem, Columbus, Citra och Chinook. Pilsnermalt och vetemalt.

 Färgen är djupt guld-bärnsten (17 EBC), vätskan är grumlig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker rätt snabbt och lämnar lite rester på glaset.

Den något tjocka doften är söt, besk och mycket humlig. Exotiska frukter, grapefrukt, citron- och apelsinskal. Kåda och en aning ekfat.

Smaken är besk med lite maltiga söta karamelltoner. Gräddkola och en aning vax. Värmande alkohol finns här. De beska smakerna har en hel del grapefrukt och andra citrusfrukter. Lte kryddor (mint?) och en aning kåda. Den torra eftersmaken är verkligen besk med citrus, lite nötter och gröna blad. Avslutningen är torrt besk.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är först medelmjuk, men i den långa eftersmaken blir den allt torrare för att till slut bli skalkärv.

Mycket mycket bättre än den äppliga versionen från förra året. Här har nog bryggarna låtit den ta mer tid på sig. Tyvärr förstör det astringenta i avslutningen en del, det är lätt hänt med mycket humle men ska ändå inte vara där.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: systembolagets lokala sortiment. Pris: 34:50 för 330 ml. Bäst före: 2013-03-22.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar