2012-07-21

Höga Höjders Ängöl

En öl som skapade oväntat merjobb för Systembolaget när jag e-beställde den för en dryg månad sedan: Flaskan är inte bara ovanlig i sin stubbform och storlek (25 cl), den har också  skruvkapsyl ”twist-off cap”.

Och när min beställda flaska kommit till min butik så hade denna gått upp och blött ner paketet. Det var dock inga problem att få en ny en vecka senare.

Höga Höjders Ängöl är annars en California Common på 4,8 % från Ängö Kvartersbryggeri. Jag drack lite av den på Linköping Beer Expo i våras, och därifrån minns jag den som en bra öl.

Det bildas en jättestor skumkrona när jag häller upp den i glaset, skummet är beige och det sjunker långsamt. Det blir kvar massor av tjocka skumrester på glaset.

Doften är humlig och aningen syrlig. Ruffa jästiga toner och en del maltig sötma. Aningar av smör(kola) och blommor. En lätt plastig ton lurar i bakgrunden.

Smaken inleds med en rejäl amerikansk beska, men också en hel del gröna ärtor och andra kokta grönsaker. Ljus malt ger sötma och en lätt karamell-ton. Visst, en öl av den här typen ska vara lite rå och bångstyrig, men det känns som om det går lite väl över styr och grönsakerna (gröna bönor, överkokta ärtor, trädsav, kål) tar stundtals över helt. I övrigt finns här vitt bröd och aningar av vitmögelost. Kroppen är rätt lätt. Eftersmaken är påfallande kort med lite beska som ibland blir metallisk, humle, oklara jästtoner och en mjuk sötma.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är aningen torr.

Tja, en välhumlad California Common. Och en rätt så oren en också.

Betyg: 2,5. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment. Pris: 17:90 för 250 ml. Bäst före: 2012-03-21.

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson24 juli 2012 kl. 09:13

  Höga Höjders Ängöl är en sk hybridöl. Den är bryggd med en lagerjäst men jäses vid rumstemperatur. Jag smakade den på tapp på Småbryggarfestivalen på Malmö Brygghus. Vad jag minns så var de god. Dessutom så har jag smakat den på flaska som jag köpte genom Systembolagets nya beställningssystem. Denna öl var inte alls samma smakupplevelse.Den var grumlig med mycket jästfällning samt mycket skum. Både smak och doft var instängd. Ölen känndes lite ofräsch. Detta är en öl som aldrg borde buteljeras utan enbart drickas på tapp.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är precis vad en California Common är (lagerjäst använd vid låga alejäsningstemperaturer, fast jag vet inte om de använt Northern Brewerhumle).

   Annars håller jag med dig fullt ut, jag har druckit den på fat och den var väldigt ren, fräsch, lättdrucken och... ja, väldigt California Common. Med andra ord verkar bolagssläppet inte alls vara representativt vilket är tråkigt då Ängö i regel brygger väldigt rena öl.

   Radera
 2. Fatöl är ofta bättre än flasköl, det är bara knepigt att släpa med sig 30litersfat till stranden.

  Själv är jag riktigt nöjd med ölen, och tycker den passar in mycket väl i genren California Common. Likaså verkar den falla kunderna i smaken, med ungefär 20000 sålda flaskor.

  Jag föredrar ju dock att dricka denna som jag brukar dricka en Anchor Steam, direkt ur flaskan.

  Och ja, Danko, det är Northern Brewer i den.

  SvaraRadera