2012-07-18

Sigtuna Emil Lindén Doppel Weizen Bock

Idag är det för första gången Ölens Dag! Sveriges Bryggerier med flera står bakom detta arrangemang som bland annat innebär att flera bryggerier håller öppet hus, och att en del krogar hittar på specialarrangemang. Det är tänkt att bli ett årligt återkommande arrangemang.

Sigtuna Brygghus har hållit visningar idag. Men dessutom hade de tidigare i somras en intern tävling mellan sina bryggare. Vinnaren skulle bryggas inför idag, och pengarna från projektet gå till ett nyinstiftat stipendium som Galatea står bakom: Årets Ölperson.

Ölen som vann kom från Emil Lindén: Doppel Weizen Bock, en weizenbock på 8,5 %.

Den dracks på the Horse & Hound som firade dagen med att sänka priset på fatölen med 50 %. Trevligt. Provningar arrangerades också. Egentligen hade jag gått dit för att få en pint real ale, men se de var inte påkopplade.

Jag fick en kupa med ett mycket grumligt innehåll och en bärnstens-orange färg (20 EBC). Skumkronan var fingertjockt och gulaktigt. Det höll sig kvar länge och lämnade en del fina rester på glaset.

Stor doft. Vetesyrlig stor sötma. Tvål och torkade frukter. Tvättmedel och massor av kryddnejlikor. Antydningar till alkohol och kött. Tung, på ett bra sätt.

En mjuk och stor sötma dominerar smaken, i alla fall i början. Kryddor, mestadels kryddnejlika och kryddpeppar. Kött. Viss humlebeska och snittblommor. Bananskal och banangodis. Stor kropp, som blir ordentligt lättare i eftermaken. Här finns också friska humletoner och en del vetesyrlighet samt en hel del vetedeg. Lite plåster, färska grönsaker, fruktgodis och antydan till rök i slutet.

Mjuk kolsyra, små bubblor. Mycket mjuk vätska som är lite kladdig.

En prydlig tysk vetebock med väldold alkohol. Hade gärna fått vara aningen beskare för mig.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 39:00 för 300 ml.

Egentligen hade jag planerat att gå vidare och kollat läget på ett par krogar till, men denna maltiga sak tog ut sin rätt, så det blev hemgång i stället. Ack ack. 

1 kommentar:

  1. Jag fick bara ett litet smakprov - superfärskt direkt från tanken nästan - av denna nya guldklimp från Emil. Jag vill ha mer men det bidde inte där. Den kan ju finnas på diverse sthlms-pubar - ska nog ge mig ut en sväng efter jobbet och pejla läget. I Like It!

    SvaraRadera