2012-07-19

Fuller's Chiswick Bitter

Ibland är det svårt att recensera en öl som man druckit tidigare. Minnena blandar sig med de andra sinnesintrycken. Men jag försöker i alla fall nollställa mig så gott det går.

Chiswick Bitter är en engelsk bitter från engelska Fuller Smith & Turner på 3,5 %. Den är humlad med Northdown och Challenger och sedan torrhumlad med Goldings. Sedan vintern 2010/2011 finns den inte bara på cask utan också i svenska livsmedelsaffärshyllor.

Färgen är guld-bärnsten, 10 EBC, ljusare än vad jag skulle gissat ur minnet. Det fingertjocka kompakta skummet är varmvitt, det sjunker snabbt och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är maltig och mjuk med en hel del karamell och toffee. Ganska så söt, faktiskt. Mjuk torr beska. Torkade frukter; aprikoser och röda äpplen. Antydningar av sirapslimpa men också en del (närmast kemiska) mineraler.

Smaken är mjuk, precis som det ska vara i en bitter. Karamelliserat socker, torkade aprikoser, mörk långfranska. Aningar av syrliga frukter och blommig humle. En ganska försiktig beska som till och från får metalliska toner. Medelstor kropp. Eftersmaken är mild med mer av malt och torkade frukter, men också en aningen jobbig torr mineralsmak. Avslutningen är något söt med lite hö och toffee.

Kolsyran är medel till mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan ar viss mjukhet och är lite torr.

När jag nu sitter och detaljstuderar den här ölen hittar jag lite småsaker jag inte helt gillar med den: Metallen som då och då finns i beskan och mineralerna som tidvis slår över i något slags kemisk smak.

Jag har nog köpt hem en låda av den här sammanlagt det senaste halvåret: Jag har inte hittat någon annan folköl som ens är i närheten av dess kropp, komplexitet och balans. Faktum är att jag tyckt den är så god (speciellt till smakrik mat) att jag inte lyckats spara någon flaska till recension förrän nu. Därför är jag själv lite förvånad över att mitt betyg inte är närmre 4.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 23:50 för 500 ml. Bäst före: 27 NOV 2012.

Coop Forum Linköping.

4 kommentarer:

 1. Testa hantverksbryggeriet två folköl, wow vad de ger mycket. Fylliga och balanserade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat i alla fall Bonden tidigare och inte blivit speciellt imponerad (2,8 i betyg). Ska försöka ge dem en ny chans om jag träffar på dem.

   Radera
 2. Jag har undvikit den där pga av priset som jag tycker är för dyrt för en folköl. Speciellt när det finns lokalproducerad öl som smakar bra och kostar mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Har man turen att bo nära ett småskaligt bryggeri som säljer till matbutikerna, så känns det roligare att köpa det när man är sugen på folköl. Särskilt som priset (i alla fall här i Uppsala) är lägre.

   Radera