2012-07-28

Roel Linköpingsöl pils

Det kan verka lite konstigt att jag nästan inte skrivit något alls om Roel Brewery genom åren. Det är ju trots allt Linköpings enda kommersiella bryggeri, och mitt lokalaste.

Men det har, om jag ska hårdra det, inte varit så mycket att skriva om. När produktionen vid bryggverket som på nittiotalet installerades i Nationernas Hus startade som Ölkliniken var ölen som serverades hos stadens krogar hejdlöst infekterad på olika vis.

Så, när nyblivna bryggaren Carmen Roel satte återupptog produktionen för något år sedan så har dels ölen varit så svajig och osäker att jag valt något annat. Samtidigt som de varit otursförföljda; har det inte varit trasiga maskiner så har det varit vattenläckage från restaurangen ovanför.

Nå, igår kväll så hade jag löst planerat för en slö hemmakväll med någon liten recension av det som står i kylen. Men så fick jag SMS från frugan som satt på The Horse & Hound och undrade om jag ville komma förbi. Jag var väl inte så speciellt svårövertalad.

Spanade igenom fatsortimentet och uppdaterade Fatkoll. Och kom väl fram till att jag väl kunde prova Linköpingsöl Pils, Roels huvudprodukt, till min Wallenbergare. Det är en ljus tjeckisk pils (11°?) på 5 %.

Olen är ofiltrerad, men den är trots det mycket klar. Färgen är ljus guld. Det fingertjocka skummet faller långsamt ner utan att lämna några spår på glaset.

Doften är lätt och söt. Lite äggiga svavel-toner som det gärna får vara i en ofiltrerad pils. Någon blommig humle. Ingen beska eller diacetyl/smör.

Smaken är mjukt småsöt med lite jäst i bakgrunden. Blommig humle. Väldigt lätt beska i eftersmaken, som ochså har lite mineraltoner. Sötma i slutet.

Frisk kolsyra, stora kortlivade bubblor. Lätt vätska.

Om jag ska vara kritisk så saknar jag beska och jästintroducerad smörighet i den här. Om jag ska vara positiv så är det trevligt att de nu fått fram en ren lager utan tråkiga bismaker. Det är inte det lättaste i världen.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 78:00 för 500 ml.

Bonusinformation: På denna pub finns tillfälligt Special Edition från Roel. Det är ett försök att brygga en pale ale-liknande öl med underjäst och låg jästemperatur. Fick ett litet smakprov, och den var mer intressant än den jag just druckit.

Bild: Roel Brewery.

3 kommentarer:

 1. Saxat från Facebook där jag frågade Roel om Special Edition:
  Den har en större beska än våra tidigare brygder. Vi har dock använt oss av samma recept och samma råvaror men det som skiljer är att temperaturen i jäs-tanken varit något högre. Vi säger att det är vår tolkning av en Tjeckisk Ale.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott, jag litar nog mer på dem än på Oscar i baren. :)

   Radera
 2. Jag noterade idag att Konsum Lägerhyddan har "Roel Linköpingsöl Pils" som 3.5%, med etiketten "Specialbryggd endast för Konsum Lägerhyddan"

  SvaraRadera