2012-07-25

Flensburger Gold

Jag begriper inte riktigt: Den här ölen recenserade jag i augusti 2007, och då hade jag börjat blogga. Men skrev inte om den i bloggen. Undrar varför?

Jaja. Då fick i varje fall Flensburger Gold från Flensburger Brauerei, en ljus lager (Export klassificerar BA den som) på 4,7 % betyget 3,4 och jag störde mig främst på en gräsig smak som inte hängde ihop med rester av ölen.

Gold, ja. När vi åkte runt i Schlesvig-Holstein under sommaren 2007 bör den här öltypen ha varit som allra trendigast. Någon gång under mitten av 00-talet började plötsligt ”alla” tyska bryggerier att brygga en öl som de ofta kallade Gold eller Mild.

Det var, om jag minns rätt, ett försök att möta de amerikanska råfruktslagerölen. Starkt förenklat tog man sin pilsener på 4,5-5 %, minskade på bitterhumlen och bryggde den ännu försiktigare för att få fram en mild, ytterst lättdrucken och uppfriskande brygd.

Jag vet inte riktigt hur det gick sedan. Jag tror inte jag såg så många under min tysklandstripp i höstas. Uppenbarligen tillverkar Flensburger den ännu, eftersom det här var en av de öl jag fick från min Kiel-besökande mamma för en tid sedan.

Dags att göra en helt ny recension, tycker jag:

Vätskan är ljust gul (5EBC), inte guld (låt er inte luras av bilden, den är gammal och färgerna är inte helt bra). Det stora skummet är något gulaktigt. Det sjunker ner långsamt och lämnar en del skumrester på glaset

Doften är frisk med en anonym beska. Blommig humle och en mjuk sötma. Aningar av bröd.

Smaken är, som utlovat på etiketten, mild och frisk. Passerande brödiga toner. Ren. Viss blommig humle. Aningen syrligheter i den medelstora rena beskan, som fortsätter i eftersmaken, Medelstor kropp. Brödig malt. Ren, lång beska i slutet.

Kolsyran är kraftig och kortlivad. Bubblorna små. Vätskan är medelmjuk.

Oj, den här bara gled ner… Tyskanrna är svårslagna när det gäller den här typen av öl.

Betyg: 3,63. Pris/tillgänglighet: Gåva, köpt i Tyskland. Bäst före: 11.01.13 (batch 212023).

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson25 juli 2012 kl. 20:43

  Ölen från Flensburger Braurei tillhör nina favoiter. När någon i bekantkapskretsen är i Tyskland så blir det bud på en back. När kommer ölen från detta bryggeri på Systembolagets hyllor?

  @Bark eller någon som vet.
  Vet du om det finns någon som importerar Flensburgers öl till Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare hade TOMP dem i sin portfölj, men det verkar inte så längre. Det går ju som bekant inte att sälja tysk öl i Sverige.

   Radera
 2. Jeg har altid haft et svagt punkt for den - selvom den ikke smager af meget, så smager den alligevel godt!

  SvaraRadera
 3. Hej! Vi har med Flensburger nu i vårt sortiment. Vi jobbar framförallt med Champagne och vin men Flensburgers fina hantverk kunde inte undgå oss. Finns för tillfället bara på vår egna bar i Göteborg, Forssén Öberg, men ska lägga in i beställningssortimentet snarast möjligen.

  Slå gärna ett öga på vår sida:

  http://coforssenoberg.com/beer/

  /Nils

  SvaraRadera