2012-07-19

LundaBryggeriet Bästa Lagern

Ännu en öl från den där e-beställningen från svenska småbryggerier: Bästa Lagern från LundaBryggeriet. 5,2 %.

När jag la in den på Beer Advocate visste jag inte exakt vad för sorts lager det var, så jag slängde in den som en ljus eurolager. Blev det oprecist kan jag alltid ändra. Men det kan jag inte nu. Och för att gå händelserna i förväg hade jag nog i stället lagt in den som en Dortmunder Export idag.

Men okej. Flaskans etikett ger ovanligt mycket information: Man får veta att receptet är detsamma som bryggaren Bosse Bergenståhl vann hembryggar-SMs ljusa lagerölsklass med 2010. Pilsnermalt, caraamber- carapils- och sauermalt. Hallertau (från Nya Zeeland) och tysk Tettnager är humlesorterna som använts. Bryggd 16 februari 212 (1800 år gammal öl är inte varje dag man dricker) som brygd #16.

Ölen bubblar nästan över när jag öppnar flaskan. Vätskan är klar och guldfärgad. Fingertjockt vitt skum som sjunker undan sakta utan att lämna mycket rester på glaset. Det finns jästfällning i flaskan.

Doften är oren. Grönsaker, deg, jäst. Nästan ingen beska. Ofärdig.

Smaken är renare: Robust tysk maltighet, mjuka sötma, passerande toner av gröna bär och frukter. Kanske lite rengöringsmedel? Hö och gräs finns och kan ligga rätt nära dessa smaker. Oren värmande alkohol i eftersmaken liksom digistivekex, en lätt och ren beska samt nybakt bröd. Alkohol i slutet liksom mer dag.

Kolsyran är kraftig och kort, bubblorna små. Vätskan är medelmjuk.

Den här påminner om en del lager jag druckit på nordtyska och danska pubbryggerier. Det finns en del orenheter, och det får mig att tänka på en del hembrygd lager jag druckit. Trots det (eller kanske just därför) finns det något slags charm och gott humör i den här som jag gärna faller för.

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment. Pris: 22:00 för 330 ml. Bäst före: 30 september 2012.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson29 augusti 2012 kl. 10:31

    God och välgjord öl men det är inte deras bästa öl Björnen Sover är bättre.Den finns betygsatt av mig på ÖltorgetI sommar så har de haft en Engelsk Red Ale Röde Orm Den var ockaså bra.

    SvaraRadera