2012-07-05

Slottskällan Nordic 3,5

Folkölsdags igen. Nordic 3,5 är en något svagare variant av Slottskällans ljusa moderna lager Nordic  (som ursprungligen gjordes till den finska marknaden). Mer specifikt är den enligt etiketten bryggd i ”nordisk småbryggarstil”.

Jag har fått den här flaskan av min gamle vän Thorild som köpt den i Uppsala. Tack tack!

Färgen är guld (7 EBC), vätskan kristallklar. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt; det lämnar en hel del skumrester på glaset.

Doften är lite tjock med söt brödlik malt och en hel del citrushumle med en viss beska. Tyvärr finns också en del vört och en aning varm fenolisk plast.

Smaken är först lite rått besk, sedan kommer det citrustoner (lime, citron, grapefrukt). En viss maltig sötma som påminner om långfranska. Medelstor kropp (bra för en trekommafemma). Beskan växer i eftersmaken, likaså en svag men märkbar plast-ton och lite sött rågbröd. Slutet har en del beska och spannmål.

Kolsyran är kraftig med en hel del mjuka medelstora bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig folköl, som verkar större än vad den är. Det jag invänder mot den är att den känns lite trött och aningen … tung? … i malten.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln i Uppland och Stockholm. Pris: Gåva, 500 ml. Bäst före: 121025 (Batch NF31201).

2 kommentarer:

  1. Jag har lite svårt att se hur den skulle göras för den finska marknaden och inte samtidigt till den övriga nordiska. Möjligen det söta rågbrödet dock. Etiketten är dock gjord för den finska marknaden ser jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Finland får öl upp till 4.7 % säljas i livsmedelsbutiker.

      Radera