2012-07-17

Grebbestad Ale

För en dryg månad sedan gjorde jag en e-beställning hos Systembolaget. Surfade runt och klickade på det jag tyckte var intressant.

En öl i listan hoppade jag till lite extra inför: Ale från Grebbestads Bryggeri, en engelsk pale ale på 5 %.

Anledningen till mina höjda ögonbryn var att Grebbestad under sina år gjort sig kända som ett av småbryggerisveriges få lager-specialiserade bryggerier. Om listan på Beer Advocate stämmer så är det här deras första överjästa öl.

Och den måste ju testas!

Ölen är enligt etiketten ”bryggd i modern brittisk klassisk stil” med 100 % East Kent Golding-humle.

Färgen är mörkt guld (15 EBC), vätskan klar. Det mycket höga skummet är ljust beige. Det sjunker mycket långsamt och lämnar massor av skumrester på glaset.

Doften är rätt så maltig. Rågbröd. Alejäst. Den är rätt torr. Lite kokta grönsaker. Viss metallisk beska. Aprikossylt. Den känns inte 100 % fräsch.

Smaken är medelsöt. Massor av pale ale-malt och lite karamelliserat socker. Rågbröd. Lite torkad exotisk frukt. Låg till medium kropp. Eftersmaken har lite gräddigt aprikossylt.Mild beska med lite höig humle. Mer gräs och hö i slutet.

Kolsyran är medelstark, med medelstora bubblorna är friska (smaken vinner något på att ölen får stå och lugna sig kolsyremässigt). Vätskan är medelmjuk.

Tja, på något sätt känns det som att kastas tillbaka 10-15 år i svensk småbryggartid. Förutom lite grönsakiga toner så är det inget större fel på den här, men den är inte heller så jättespännande eller djup i smakerna. ”3” i betygsystemet utläses ”average” vilket väl är rättvisande.

Betyg: 3,03. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (kan beställas styckvis till alla butiker). Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 12 ÅR12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar