2012-07-28

Bocq Blanche de Namur

Idag har det varit jobbigt fuktigt. Speciellt som jag haft tvättdag. Så jag tänkte att avsluta (jaja, byxorna är kvar i torkrummet) kvällen med något riktigt uppfriskande och svalkande.

En sval belgisk witbier på 4,9 % borde därför vara perfekt. Så vilken tur att jag hade en flaska Blanche de Namur från Brasserie de Bocq i kylen!

Färgen är kallt orange-gul (10 EBC), vätskan grumlig. Det höga skummet är luftigt och vitt, det avslutas med en snygg krater. Det sjunker långsamt och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är intensivt söt med en hel del citroner, men framför allt apelsinsaft. Den där billiga sorten i gula plastdunkar. Lite fenolisk jästighet också.

Smaken är inte riktigt lika söt som doften, men söt är den. Lite vetemjölstoner, milda kryddor (koriander?) och citron-apelsin-saft. Vetesyrligheten är ganska svag. Medelstor kropp. Eftersmaken är först mild med viss sötma, fruktestrar och en aning jäst. Men i slutet går det överstyr: Kryddorna blir efter ett tag så kraftiga att det känns som att tugga på en sån där tygpåse med torkad lavendel. Hittar också lite apelsiner och en nypa salt.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är mycket friska. Vätskan är något kladdig med en lätt mjölig känsla.

En trevlig sommaröl. I början. Slutet blir bara för mycket i kryddkladdighet. Trist.

Betyg: 2,88, Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment sommaren 2012. Pris 19:90 för 330 ml. Bäst före: 08/09/13.

1 kommentar:

  1. Hej Bark
    Det er sjældent at jeg er meget uenig med dig, men det er jeg her.
    Jeg synes at Blache de Namur er noget nær den perfekte Belgiske Witbier. Den har en perfekt balance mellem hveden, sødme og de fint krydrede curacao skaller som kendetegner Witbier.
    Jeg synes at det er en super øl.

    SvaraRadera