2012-07-16

Anchor Liberty Ale

Dags att revidera ytterligare en sak jag pratat om under mina provningar: Jag har berättat att Sierra Nevada Pale Ale var den första öl som, 1980, aromhumlades och torrhumlades med amerikansk högalfa-humle, och därmed skapade en ny smakvärld.

Det är, som jag insåg på den provning Janko höll på Allt Om Öl Festivalen, inte sant. Liberty Ale från Anchor Brewing Co. är visserligen en amerikansk IPA (på 5,9 %) och inte en pale ale, men den kom 5 år tidigare och gjorde redan då allt jag trodde Sierra Nevada var först med.

Sedan åkte jag på Åbokryssning. I baren stod flaskor uppradade, bland dem Liberty Ale. Jag har inte druckit den på länge och blev nyfiken. Givetvis var just den sorten slut, men Steam Beer från samma bryggeri fanns och jag fann den lika god som vanligt.

När jag för en tid sedan såg en flaska Liberty Ale på Systembolaget så köpte jag hem en flaska som jag nu tänkte snabbrecensera. Jag drack och recenserade en flaska under våren 2007, gav 3,7 och tyckte att den var bra men att det fanns bättre.

Färgen är guld med en aning orange (7 EBC), vätskan är i stort sett klar men det finns en hel del små små partiklar i vätskan. Det stora fasta skummet är varmvitt, kompakt och ojämnt. Stora skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mjuk med massor av humle, men det är ingen citrusattack. Det känns mer som en blandning av amerikanska pomeransskal-kåda och brittiska blommor-aprikoser. Aningen syrliga toner i beskan. Fin fruktig sötma.

Smaken är även den mer brittisk än amerikansk, men inte helt brittisk. Visst finns en karamellig sötma, aprikoser och blommiga humletoner. Men också citronskal och en lite ruffare beska som få klassiska engelska ale har. Genomgående är fokus på humlen. Eftersmaken är något torr med en växande beska, aningar av trä, en ren sötma och lite parfymerade aningar i det långa slutet.

Kolsyran är mjuk med långlivade mycket små bubblor, vätskan är mjuk utan att bli tung.

En annorlunda öl, ett mellanstadium mellan de brittiska och amerikanska IPA-traditionerna. Mycket trevlig.

Betyg: 4,08. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 20:90 för 355 ml. Bäst före: 8 2013.

2 kommentarer:

  1. Liberty Ale är alltid ett säkert kort och en riktigt trevlig bolagsöl. Det är kul att återupptäcka gamla favoriter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grejen är den att utan att kolla på BA så hade jag inte haft en enda aning om att jag druckit den hör förut.

      Radera