2012-07-12

Henriks hembrygder: XIPA

Andra flaskan som jag fick för 1½ vecka sedan när hembryggaren Henrik var förbi var en  ”hyfsat färsk XIPA”, alltså en välhumlad amerikansk india pale ale.

Det är allt jag vet om den. Kapsylen är märkt BH.

Färgen är bärnstensröd (25 EBC), vätskan något grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt, det sjunker ner till ett ojämnt tungt lock. Inga skumrester på glaset.

Doften… Humle. Amerikansk humle. Massor av citrusskal, en del kåda och lite tallbarr. Grädde, torkad exotisk frukt. Nötter. Men också en lätt/mjuk kemisk vanillin-aning. Viss sötma. Doften är rätt stark och balanserad, väl sammanhållen.

Smaken är först pepprigt besk. Sedan kommer det torra strama humletoner – mycket mindre citrus än jag väntat mig – Lite granbarr och aningar av exotiska frukter och kryddor (kanel? kardemumma?). Medelstor kropp. Värmande alkohol i eftersmaken som spelar ihop med beskan och ger en lite lösningsmedelsliknande smak. Det finns inte mycket sötma här, men väl en del grapefrukt och limeskal och en lätt träig ton och lite kärvhet. Långt beskt slut med viss tyngd .

Kolsyran är medium till lätt. Små kortlivade mjuka bubblor. Vätskan är mjuk och krämig.

Vet ni, jag tror den här är rätt stark. 8 %? Bra humle, men åter igen en lite för skaltorr i slutet. Inte heller här känner jag plastigheten från förra omgången.

Tack för att jag fick prova de här!

Betyg: 3,5.

1 kommentar:

  1. Haha, klockrent Bark!
    Den är exakt på 8,0%.

    Humlen är Chinook, Simcoe, Columbus och Riwaka(personlig favorit) för smak och arom samt för bitter den rena amerikanska Warrior. Malten är Pilsner, Pale ale, Münchener, Vete och Carablond. För att få den mer utjäst och lite starkare har även 8% socker tillsats. Så här i efterhand känns det som jag kunde ha skippat detta. Jästen är av engelsk typ "Danstar Nottingham".

    Nu tycker iofs jag att amerikanska IPAs ska vara riktigt torra och utjästa men jag tar till mig "skaltorrheten" och modifierar mäskschemat och sockret till nästa gång.

    SvaraRadera