2012-07-22

Daim vs. Skor

Avbrott från ölen eftersom jag inte har något bättre forum att publicera det här i.
I USA finns en chokladbit med mandelkrokant som heter Heath bar. På något sätt, lite oklart exakt hur, lyckades Marabou på femtiotalet komma över en ungefrälig innehållsförteckning till detta godis och efter lite experimenterande presenterade man 1953  Dajm.

Succé direkt, och snart var det deras största produkt. Jag vet inte hur det är idag, men på   nittiotalet fick jag höra att de tre största ”högförädlade livsmedlen” som exporterades från Sverige var Absolut vodka, skorpor och Daim (som det bytt namn till).

Efter att ha hört det där skulle det ju vara intressant att parallellprova Heath och Daim.

Det gick sådär att få tag i den amerikanska varianten. Men jag hittade en kopia på Heath, Hershey's Skor, som kom 1981. Den går att köpa hos Discshop.
Det man först märker är att Daim är tunnare: 7 mm jämfört med Skor som är 10 mm.

När jag bryter av en bit så knäcker Daim till i en bit, Skor är något frasigare, kanske beroende på att den är tjockare i både krokant och choklad.

Doften på den svenska chokladbiten är som väntat väldigt vaniljig och knäckig, det kommer väl från Marabous mjölkchoklad som har en väldigt lättfångad doft. Skor är mer åt gräddkolahållet med en tydlig kakao-ton. Den luktar lite mörkare, om jag så säger.

Smaken? Skor är – något oväntat – rejält salt med lite kola och sötmandel. Konsistensen är lite hård men samtidigt mjölig och den faller lätt samman i munnen. Daim är mjukare och bjuder inte på lika mycket tuggmotstånd. Smaken är sötare och lite barnsligare än amerikanaren. Det är rejält sött med knäck och bara spår av mandel och salt. Här stannar dock krokanten kvar i munnen och ger en längre söt eftersmak med karamelliserat socker och lite kexiga toner. Skor är vid nästa tugga snarast bränd i smaken.

Så, vilken är godast av de här två? Tja, jag kör väl med Daim, kanske mest för att det är den variant som jag är van vid, referensen för den här typen av chokladgodis.


Daim.

Skor.

Och nu åter till de där jästa maltdryckerna.

Eller, förresten, visst var det gamla färgschemat för Diam mycket snyggare? Det byttes ut någon gång under nottiotalets första år. (Bild: Marabou)


2 kommentarer:

  1. Alla Marabou’s omslags-papper var fräckare förr! Både göra en rajdare o ta tillbaka alla! Och ta o göra den gamla (första) varianten av ALLADIN, den va goast

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du har ätit Aladdin från 1939? Lite imponerande.

      Radera