2008-09-03

Weltenburger Kloster Oktober-Festbier

Spanade, likt en ornitolog på jakt efter en rar tätting, in i kylskåpet. Några folköl, en Gösser. En barley wine på 9% och en doppelbock på 8%...

Nja. Inte riktigt vad jag kände för. Men där då? Ska man ta årets första oktoberfestöl redan? Jajjemen!

Klosterbrauerei Weltenburg erbjuder i år, liksom de gjorde 2006, svenskarna sin Oktober-Festbier: En märzen/festbier på 5,3%.

Färgen är vackert medelmörk bärnsten. Det vita två fingrar höga skummet faller långsamt ner till ett vitt lock lämnades lite flor.

Doften är bittert söt-syrlig med inslag av knäckebröd, massor av smörkola - margarin, småkakor och aningar av torkad frukt. Kanske väl mycket diacetyl-toner för min smak.

Smaken är söt med toner av knäckebröd med smör, råg- och vetemalt, en lätt anonym bitterhet, fruktkarameller, aningen rostade toner och lite mustig källar-smak. Eftersmaken är lätt maltig med lite torra humletoner, men inte speciellt besk. Snarare lite dammig och instängd.

Kolsyran är medelstark för en lager, vätskan måttligt len i munnen.

Mnjae. Den här smörigheten i doften blev väl mycket när jag kom till andra hälften i min sejdel. Det som amerikanerna elakt brukar kalla "puke lager" är nästan en korrekt beskrivning.

2006 blev betyget 3,45. Idag stannar det vid 3,15. Tillgänglighet: Tillfällig systembolagsnyhet september 2008, brukar lagerhållas in i oktober.

Och nu märker jag att jag är inne i ett stim av lageröl. Spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar