2008-09-09

Trappistes Rochefort 6

Jag har gått med lite dåligt samvete för att jag recenserat för lite öl på senaste tiden...

Eftersom "trappist" allittererar med "tisdag" så var valet för kvällens recension självklar: Trappistes Rochefort 6 från Brasserie Rochefort, som med sina 7,5% är deras svagare öl. Stilen kallas belgisk stark mörk ale.

Färgen är brun med lite röd-orange. Det först stora skummet försvinner helt och hållet med ett högt fräsande ljud. Vätskan är lite grumlig, den innehåller jästbitar, "floats".

Doften är sur/bitter med fruktiga toner av omogna äpplen samt en unken jordig lukt.

Smaken är betydligt minder instängd. Söta mogna smaker utvecklar sig med lite jästiga/jordiga smaker. En fin smak av malt (aningen rostad), mer än väntat faktiskt. Smakerna är väl balanserade och sammanhållna. Eftersmaken har toner av mogna äpplen, katrinplommin, skysås, lite vetemjöl och färskt bröd. Inga spår av alkoholen över huvud taget.

Fastän flaskan stod i en halvtimme och tempererade sig så är kolsyran frisk, nästan stark: Massor av bubblor som kittlar tungan. Vätskan är tunnare än vad man kan vänta sig vid 7,5%.

Och vid den styrkan är den här en lömskt lättdrucken öl. Betyget stannar dock vid 3,2. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet september, finns hos många butiker idag.

Bonus: Det sägs att svenskar är enormt duktiga på att använda försvagningsord när de beskriver saker, både på svenska och andra språk. Jag försöker vara medveten om det här och hålla halten av "lite", "svag", "aningen" "viss" eller "något" så låg som möjligt.

5 kommentarer:

 1. Hehe... ja, det där sista om försvagningsord stämmer nog ganska bra.

  Rochefort 6 är rätt bra, men helt klart rätt menlös när jag jämför med 8an och 10an. Håller med om att vätskan kändes väldigt tunn.

  SvaraRadera
 2. Trapist allittererar med tisdagar, nu behöver jag mer fakta? vad menar du, karl?

  SvaraRadera
 3. tycker rochefort-ölen är överskattade, känns lite tunna och spritiga. ditt betyg låter rimligt.

  tisdag, alliteration? - utmärkt motivering!

  SvaraRadera
 4. mikael: Inte mer än att de börjar på samma bokstäver. Ett småfånigt fösök att få till en introduktion bara.

  SvaraRadera