2008-09-11

Sigtuna Gas-Jannes golden ale

Det känns som en evighet sedan, men det var faktiskt förra sommaren som jag var i Stockholm och beställde en mix-låda från Sigtuna Brygghus. Den innehöll 4 flaskor vardera av Humle-Hildas Altbier, Biskop Stefans Kalk (wit) och Gas-Jannes Golden Ale (kölsch).

Flaskorna kom från en av de första tappningarna, och var inte helt igenom någon perfekt upplevelse - flera av flaskorna var infekterade eller på gränsen till detta. Jag har förstått att de nu fått ordning på flaskfyllningsprocessen.

Bishops Arms i Linköping hade nu Gas-Jannes på fat, och eftersom 1) jag gillar kölsch 2) försöker dricka så mycket jag kan från svenska mikrobryggerier så var valet för kvällens första öl inte svårt.

Om jag inte nämnt det tidigare är Kölsch en specialitet från Köln, där bryggerierna under 1800-talets slut försökte, utgående från lokal traditionell öl efterapa den bayerska lagern med sin egen ale-jäst. Resultatet blev en mycket lättdrucken ljus öl med en fruktig och aningen mer komplex smak än originalen. Kölsch är i EU en skyddad ursprungsbeteckning, och eftersom Märsta/Sigtuna inte ligger inne i Köln så får den heta "golden ale"

Färgen är ljust guld, det fingertjocka skummet är vitt och kompakt. Vätskan är klar.

En fruktig ton dominerar den rätt milda doften. Lite jäst, medium bitterhet. Frisk.

Smaken är relativt lätt, men den är väl balanserad med smaker av vitt bröd och aprikoser. Eftersmaken är mediumbitter med aningar av metall.

Kolsyran är kraftig med små kortlivad bubblor. Lätt krämig vätska.

En lättdrucken sällskapsöl med trevlig karaktär. Behaglig. Betyg: 3,75 (flaskan fick 3,2). Tillgänglighet: Finns i Systembolagets beställningssortiment och på hyllan i Märsta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar