2008-09-24

Privatimport av Stone!

Jag tvekar. Borde jag egentligen blogga om det här eller hålla det för mig själv?

Eftersom jag skrivit den meningen här vet ni redan svaret... Det här fick jag reda på i deras monter på Stockholm Beer & Whisky Festival (mer om vad som hände där senare)

House of Ale AB, företaget som Jörgen "Jugge" Hasselvist har för att importera fin öl från USA, har fått tag på öl från Stone Brewing Company som kommer att säljas på Systembolaget via privatimport.

Det rör sig om de humlestinna läckerheterna Stone IPA, Stone Arrogant Bastard och Stone Ruination IPA.

Om man är intresserad (kollit lär ligga på 24×355 ml) ska man omgående skicka ett mail till http://mailto:jorgen@olivertwist.se/ och föranmäla sitt intresse för vidare instruktioner.

Och varför tvekar jag att berätta om det här? Jo, mängden är begränsad och genom att föra nyheten vidare kanske mina chanser att lägga beslag på en låda minskar?

11 kommentarer:

 1. Kommer inte de där som tillfälliga nyheter utan behov av privatimport? Eller vilka är det de tagit in egentligen?

  Efter att ha testat 14(!) amerikanska IPA på mässan ligger Stone en bit ner på min lista faktiskt, men det här var en bra påminnelse om att kontakta Jugge för att få lägga labbarna på ett par lådor av min nya favorit.

  SvaraRadera
 2. ukiro: får man fråga vilken/vilka dina favoriter var? testade du odell IPA?

  bark: tack för infon :)

  SvaraRadera
 3. Bark: Ah, det där hade jag missat. Tackar.

  Dempa: Ja det var Odell som vann för min del, dock i mycket hård kamp med Avery. Jag tyckte att båda påminde väldigt mycket om en annan favorit, Smuttynose IPA (som dock inte syntes till på mässan).

  SvaraRadera
 4. kul att du också tyckte om odell! jag provade också avery och minns den som god, den med.

  himla synd att de inte går att få tag på, i princip.. :/

  SvaraRadera
 5. Ptja, nu finns ju den ölen bevisligen i Sverige rent fysiskt, så det finns ju därmed en importör i alla fall (även om jag förstår att detta troligen var en "engångsimport"). Därför ska jag göra ett försök att fixa en privatimport tillsammans med några andra som också föll för Odell IPA:n. Det lär bli ett gäng lådor totalt, så förhoppningsvis är det tillräckligt stor beställning för att det ska gå igenom.

  Om fler är intresserade, dra ett mejl till mig så kan vi synkronisera! Jag finns på ukiro@ukiro.com.

  SvaraRadera
 6. Såg nu på din blog Dempa att den ska vara nära nog omöjlig att privatimportera. Kan du kasta lite ljus på varför, och hur du fick den infon? När jag frågade Gustav i OT-montern sa han bara "kolla med Jugge" och min erfarenhet av privatimport är inte bråddjup än.

  SvaraRadera
 7. Ukiro: Om du lyckas få till en privatimport av Odell IPA så är jag tacksam om jag får haka på. Kan nog tänka mig 1 låda själv.
  Jag grundar det på att jag antog att Jugge lyckats fått hem några lådor "åt sig själv".
  För när jag mailade Odell själva så sa dom:
  "Thank you very much for your compliment!

  However, we are not looking to distribute internationally at this time.

  We’re busy keeping up with our demand in our current seven state network."

  SvaraRadera
 8. Sådär verkar väldigt många av de amerikanska småbryggarna resonera, och läser man beer advocate t ex så ser man hur svårt det är att få tag i öl om man bor ett par stater för långt bort. T ex är Left Hand superlätt att få tag i på Long Island, men på Manhattan finns de inte! De kan öl amerikanarna, men distributionen behöver de jobba på...

  Men kruxet är att källan för privatimporten inte behöver vara bryggeriet, utan kan vara en mellanhand i form av just en lokal distributör. Så när Odells tror att det är ordentlig åtgång i de där sju staterna kan det i själva verket vara så att försäljningen delvis kryddats av att deras distributör även låter ett par lådor slinka iväg till en container med destination Sverige...

  SvaraRadera
 9. ukiro: Det var just det där med att få för stor efterfrågan för fort som delvis knäckte flera mikrobryggerier i slutet av nittiotalet.

  SvaraRadera
 10. fick höra igår att anledningen till att d kan va svårt att få tag på stone är att jugge har "fullt upp" med att importera red seal till systembolaget. i princip alla platser på båtarna går till att fylla den kvoten, så att det inte tar slut på röd säl till bolaget - för tappar han sälen dit så kan han i princip lägga ner house of ale's.

  SvaraRadera