2008-09-20

Stockholm Beer & Whisky Festival 2008 del 2


Jag fortsätter att berätta vad jag drack på mässan utgående från mina noteringar.

Oppigårds är ett bryggeri jag brukar ösa beröm över här, och berömmet gavs även till de som var på plats. Passade på att dricka ett par som jag inte haft möjlighet att dricka tididgare: Smithy Ale var en frisk balanserad och kraftig ale med mycket humle i den brittiska skolan. Deras IPA heter Indian Trubute och har en indisk elefant på etiketten. Under skapandet hade ingen tänkt på uttrycket "Elefantöl"... Ölen var en fruktig rejäl IPA som gav all bitterhet man kan begära av en öl från den gamla världen.

Killen som jag pratade med från Grebbestads Bryggeri var ingen vidare säljare, han verkade närmast blyg och ville helst gömma sig bakom disken. Men öl hade de: Prippklubbens öl (som jag skrivt om här) har åter bytt namn, nu till Göteborgs Nya Starkpilsner. Ölen hade en helt annan karaktär med betydande mängder tysk humle och inte alls den klassiskt svenska maltighet som jag väntat mig.

Jag minns inte vem som hade den i sitt sortiment (Galatea?) men ACME California IPA från amerikanska North Coast Brewing var verkligen inget att komma ihåg heller: "Frukt, oren, smör. Inte bra. Sur." var mina anteckningar.

Tillbaka till Sverige. Hantverksbryggeriets nyhet för året var folkölet och pale mild-varianten Bonden. Precis så god, lätt mild och drickbar som jag hoppats på. Eftersom deras öl buteljeras för hand kan de inte sälja så mycket som de hoppas, men det kommer nog att lösa sig med tiden.

Nu kunde jag inte hålla mig längre utan gick till Oliver Twist-hörnan och dess orgier i amerikansk craft beer: Först ut var Caldera IPA från Caldera Brewing i Oregon: En balanserad sak med torr och stram humling med trevlig fruktighet.

"Har du något som är för mycket?" frågade jag den gode bartendern. Det hade de: Samael's Ale från Avery Brewing i Colorado var på 14,5% och lagrad med ekspån i ekfat. Som att dricka sötat ekjuice, påminde inte så lite om Sam Adams Tripple Bock. Höll vad den lovade. Kanske inte rätt plats och tid för den dock...

Dags att återvända till Europa. Danska Bryghuset Braunstein erbjöd bland annat Classic på fat. En klassisk dansk classic: Lätt maltig med aningen metallisk bitterhet. Nja. Deras Viking IPA på 6,5% var lätt och lite småtråkig, det sista en IPA ska vara för mig.

Dags att byta inlägg igen, tror jag.

7 kommentarer:

 1. Instämmer om ACME IPA - Drack den på OT i somras och kände mig riktigt lurad på pengarna, för den smakade mest sur metall. Kommer prioritera annat än det bryggeriet...

  SvaraRadera
 2. Göteborgs Nya Starkpilsner,
  som det nu heter sedan dansken lagt sig i, är bara början på något stort!
  Kom med du också!
  Var med och starta Göteborgs Nya Bryggeri. Rikets andra stad behöver ett eget bryggeri!
  PrippInvest.se - Låt Hjärtat vá mé!

  SvaraRadera
 3. Drack Acme IPA för ungefär ett år sedan, tyckte den va rätt bra faktiskt. Inga sura smaker där..


  "Eftersom deras öl buteljeras för hand kan de inte sälja så mycket som de hoppas.."

  jag brukar inte va näsvis men det här går faktiskt inte ihop, kommer de inte att kunna sälja så mycket som de hoppas på?

  /Hans K

  SvaraRadera
 4. Hans K: Som jag förstod dem så ville de sälja mer öl på flaska, men den nuvarande buteljeringsprocessen med stora manuella inslag klarar inte att få ut fler flaskor än vad de gör just nu.

  SvaraRadera
 5. Vi var några stycken från Uppsala som var där igår. Jag gillar Oppigårds, så vi bäställde in en var. Alla (Oppigårds Smithy Ale, 4,6%
  Oppigårds Late Summer Ale, 5,0 %
  Oppigårds Indian Tribute, 6,6% ) smakade rätt lika. Lite tråkigt tycker jag. Min favorit blev nog
  Ølfabrikken 100 Gram India Pale Ale. Fast nu ljuger jag allt. Godast var ju Black Albert. Dock endast tillgänglig för de med kontakter igår. He-he. En gudomlig brygd.

  http://beeradvocate.com/beer/profile/15237/38334

  SvaraRadera
 6. Testade Samaels Ale i fredags och kan bara applådera. Mycket fyllig öl, mycket maltig. En engelsk Barley Wine från USA. Måste provas!

  SvaraRadera
 7. Visst vill vi sälja av mycket av Bonden! Gärna mer än vi hoppas på. Vi tappar allt manuellt hittills och än så länge hänger vi med förfrågningarna :)


  Skål!
  Raimo, Hantverksbryggeriet AB

  Av ölälskare - för ölälskare
  --
  raimo@hantverksbryggeriet.se
  073 384 4472

  SvaraRadera