2008-09-16

Herslev Gorm's Bryg

Ännu ett fynd från gömmorna i skafferiet: Gorm's Bryg från Herslev Brygghus, en överjäst öl med mältat korn, råg och vete som kryddats med honung. Ursprungligen bryggdes den för Vikingaspelen i Fredrikssund.

Flaskan är från batch #152.

Färgen är djupt bärnsten-brun; vätskan är aningen grumlig eftersom den är efterjäst i flaskan. Det två fingrar höga luftiga ljusbeiga skummet faller ner till ett tjockt lock.

Doften är överraskande bitter och humlig. Frukter (ananas, äppelkart, kiwi), viss syrlighet och toner av jäst, kaffe och vetedeg. Den känns lite oren.

Smaken är först bittert torr med lätt rostade toner. Den mildras av en mild sötma. Lite syrlig vete och kryddig bitterhet. Eftersmaken har ganska milda smaker av honung, kryddpeppar, nejlikor, knäckebröd och en mild bitterhet. Avslutningen är jästigt fruktig.

Kolsyran är medel till stark, bubblorna är små och mycket friska. Vätskan är len.

Jag... blir inte riktigt klok på den här ölen. Det känns lite som ett experiment av en duktig hembryggare: "Få se vad som händer om jag blandar ihop allt vad jag har hemma?". Lite för oren och lite för mycket humle för att passa ihop helt. Smakerna av knäckebröd (rågmalt) och deg på jäsning (vetemalt) går tillsammans med den kryddiga humlen åt så olika håll att en helhet är omöjlig att hitta.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Mitt-i-månaden-släppet i juni. Det finns ett hundratal flaskor kvar i olika butiker.

Hm, importören Rowi Wines var ett nytt namn för mig. Undrar vad de kan få fram? Allt från Herslev, ser det ut som.

5 kommentarer:

 1. Vad syftar man på när man skriver två fingrar högt skum? två fingrar i horisontell mening kanske...

  SvaraRadera
 2. Där ser man hur olika man kan tycka. För mig var den bland det bästa jag någonsin smakat. Det var en riktig aha upplevelse då jag inte alls förväntat mig mycket av den.

  SvaraRadera
 3. anonym: Lägg två fingrar parallellt med skummet och mät. Det blir väl ungefär 3-4 cm. Det är av någon anledning en vedertagen enhet för just skumhöjd. Tycker det fungerar.

  SvaraRadera
 4. ok, jo jag har sett beteckningen på andra ställen också.

  Undrar då också när man mäter upp detta. jag brukar ju låta det skumma rejält(speciellt med underjäst öl), och då snackar vi säkert upp mot 10 fingrar till en början. mäter du möjligen när skummet har lagt sig och bildat en stabil krona ca 2-4 min?

  Vore intressant att veta hur du häller upp din öl!!
  folk gör ju lite olika där. Jag har fått vänta mer än 5 min för en korrekt upphällning på till exempel Akkurat. På andra(kan också va rätt seriösa ölhak) får du din lager inom minuten.

  Detta intresserar mig av ngn anledning.

  SvaraRadera
 5. Jag häller upp med viss kraft, och "mäter" när det "lugnat sig". Ibland beskriver jag skummet som "jättehögt" eller liknande.

  Olika öl passar för att hållas upp på olika vis. Just Hell tar ett bra tag på sig.

  SvaraRadera