2008-09-03

Grolsch Premium Lager

Häromveckan insåg jag att jag inte recenserat Grolsch Premium Lager från Holländska Grolsch Bierbrouwerij, men det gick ju snabbt att rätta till. Det här är en nederländsk eurolager på 5%, en gång i tiden mest känd i Sverige för flaskorna med patentkork.

Färgen är halmgul, det två figrar tjocka vita skummet lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är lätt syrlig med blommiga toner. Jag noterade vitt bröd, örter, kalk och lite jäst.

Smaken är frisk med lätt malt, antydningar av buljong. Över huvud taget är smakerna rena och ganska klara. Hittade lite svaga drag av mineraler och smör. Bra beska, lite starkare än vad jag skulle kalla "medium". Eftersmaken är lätt frisk med en ganska lång ren bitterhet och blommig humle.

Kolsyran är medelstark liksom vätskan som är medel-len i munnen.

Kort sagt en trevlig törstsläckare med lite mer bitterhet och mindre sötma än jämförbara macro-lager. Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Tillhör Systembolagets fasta sortiment.

2 kommentarer:

  1. Helt klart en av de roligare lagerölen att köpa på burk. Här har de gjort reklam för Grolsch på 50cl burk (12.50kr) men knappt ett enda Systembolag har haft den. Det är nästan bara flaska som gäller jämt, och eftersom jag får tillräckligt många flaskor av all ale man köper så köper jag gärna burk när det går. Vart är våra Dale's förresten? Himla sega privatimport :)

    SvaraRadera
  2. Den gamla flaskan (dvs den med swing-top)finns UTAN kollikrav i beställningssortimentet. Dock var den slut hos distributören när jag skulle beställa...

    SvaraRadera