2008-09-22

Stockholm Beer & Whisky Festival 2008 del 5: JämtlandsSå gick jag mot Jämtlands Bryggeris monter på Stockholm Beer & Whisky Festival.Mest för att kolla läget och om de hade några experimentbrygder på plats: Jag har där titigare provat en äppelweiss och en ale bryggd med vildhumle från Jämtland. Båda... mer intressanta som koncept än som produkter, faktiskt.

Men inget sånt i år. Deras nyheter provades, vilket jag redan skrivit om.

Jag hastade vidare och återkom efter en liten stund. Jag gick rakt på sak: "Vad har ni gjort med Hell? Den smakar inte alls som den brukade smaka! Nu är den tråkigare utan det där amerikanska humlebettet!"

Mannen i montern ursäktade sig fört med att han bara var säljare och ganska ny på jobbet - han kunde inte uttala sig om produktionsdetaljer och visste inget om hur ölen var förr. Men han var säker på att inget hade ändrats för receptet för Hell. Förutom de vanliga småvariationerna beroende på variationer i råvaror då.

Jag stog på mig. "Den är annorlunda!". Tja, funderade representanten, vi byggde ju om brygghuset för en tid sedan. Det kanske ändrade något lite?

Och när jag tänker efter så stämmer det faktiskt tidsmässigt med när jag upptäckte att ölen var annorlunda. Tja. Kanske är det förklaringen: Jag känner till ett annat svenskt bryggeri som bytte modell på jäs- och lagringstankar och plötsligt fick mycket mindre skumkrona trots i övrigt identiskt tillverkningssätt. Men det oroar ändå: Borde inte någon reagerat? Eller är det bara jag?

Men nu tyckte mannen i montern att det var dags att smaka på den omtalade ölen, för att visa att den minsann inte var så tråkig som jag tyckte.

Jag fick mitt smakprov, doftade och smakade andäktigt... Yuuuuch! En mycket otrevlig lätt unken smak av jordkällare och gamla disktrasor! Jag påpekade direkt och säljaren tog en sipp ur ett glas. "Mmmmm" tyckte han, "såhär ska den inte smaka. Det måste vara något konstigt i pumpen." sa han och pekade mot handtaget. Efter att ha hällt ut ett par deciliter fick jag ett nytt smakprov (jag hade sköljt såväl glas som mun) som visserligen var bättre, men det var fortfarande klart att den här ölen inte mådde bra. Och detta bara någon timme efter att mässan först öppnat.

Nu förlorade säljaren intresset för mig och började prata med ett par andra besökare. Utan att sätta ett glas på pumphantaget. Hoppas ingen inköpare kom efter mig, det vore inte helt lyckat för affärerna.

Min lätta oro för Jämtlands Bryggeri minskade inte i torsdags direkt.

3 kommentarer:

 1. Jag är med oroad. Påpekade främst för dom hur dåliga de är att svara på mail. Jag har skickat 3 på 1½ år och aldrig fått ett svar. De skylde på något om att deras hemsida inte är uppdaterad och att kontaktmailen inte stämmer, samt något om spam.
  Härligt Jämtlands, duktigt.

  SvaraRadera
 2. Det här med att svara på e-brev, post... serva oss ölkonsumenter med annat än bara öl är en bristvara hos många svenska bryggerier. De skulle behöva gå ihop och sammarbeta när det gäller webben. Men det kanske inte är så lätt.
  När det gäller Jämtland så skickar jag inte e-post till dom längre utan jag ringer. Dom har ofta tid att prata med mig och med nya brygghuset hör man även vad de säger där.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar också varför inte fler har reagerat. Sedan ett par tre år har brygderna försämrats avsevärt - framför allt när det gäller jämnheten i kvaliteten. Risken att få någonting kontaminerat är påtaglig. Julölen är ett vågspel utan like, men det tycks aldrig få något utslag i tidningarnas betyg.

  Just deras julöl har jag särskilt saknat, men förra julen fann jag den igen hos Oceans Julöl. Inte så konstigt då både bryggmästare och bryggverk tycks härstamma från Jämtland... Go figure/Ola

  SvaraRadera