2008-09-28

Ris och bönor på jamaicanskt vis

6-8 portioner

3½ dl torra kidney-bönor
vatten
3 msk olivolja
1 gul lök, skalad och hackad
6 hackade vitlöksklyftor
½ näve färsk timjan
1 rökt fläsklägg eller annat rökt fläskkött med ben
3½ dl Amerikansk IPA
1-2 tsk Jerk-marinad
5 dl långkornigt amerikanskt ris

Lägg de torra bönorna i en stor skål. Fyll på med vatten till det blir minst 15 cm vatten över bönorna. Låt stå i kylen i ett dygn.

Värm en stor rostfri gryta på mediumvärme, lägg i lök och olja. Låt löken svettas och bli genomskinlig (3-5 minuter). Tillsätt timjan och vitlök, sautera ytterligare någon minut. Tillsätt köttbiten och dränk in den i öl. Låt fräsa ett tag och skrapa bort eventuellt brända bitar från grytans botten.

Häll i tillräckligt med vatten för att täcka köttbenen med minst några centimeter. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i 1½ timme.

Häll av vattnet från bönorna och spola av dem försiktigt. Lägg bönorna i den puttrande buljongen, koka i 1 timme och en kvart. Ha inte i något salt!

När bönorna kokat mjuka, tillsätt jerk-marinaden, ris, salt och peppar efter smak. Kolla hur mycket vatten det är kvar, riset kommer att absorbera det mesta. Tillsätt vatten om det inte täcker ris och bönor.

Koka upp och sänk värmen, låt puttra under lock i 20 minuter. Håll koll på vätskenivån: Ser det för blött ut, ta av locket. Koka ytterligare 10 minuter, tills riset blivit färdigt.

Smaka av, tillsätt mer marinad om det blivit för milt. Ta upp köttbiten, ta av köttet, hacka det och lägg tillbaka i grytan.

Rör om. Servera.

---

Att hitta rökt fläsklägg med ben i Linköping var inte så enkelt. Så i stället köpte jag ben av nöt och en rejäl bit flatrökt bog. Jag gjorde misstaget att tro att vätskan skulle koka in ungefär som när man kokar ris, vilket resulterade i en ganska stabbig röra. Det gick också åt mer marinad än vad som stod i receptet; jag tog ungefär 1½ matsked utan att det blev speciellt hett. Matigt och mättande blev det i varje fall, det kändes efteråt som om den här grytan hade varit mat nog och att man kunnat hoppa över det marinerade köttet. Dessutom borde jag ha repat timjanen i stället för att bara hugga den i bitar.

Förutom två ordentliga portioner gick det att fylla 7 matlådor.

1 kommentar:

  1. Sitter o kollar runt lite, funderar på vad jag ska laga för mat till familjen, bara slösurfar runt, kolla min blogg o så det första jag klickade på så hamna jag här o fick syn på ett recept. DET ska jag göra TACKAR FÖR RECEPTET.

    SvaraRadera